Ruotsia MM-finaalissa kurittanut suomalaispelaaja paljasti – oli hoidossa päihdeklinikalla: ”Käytin liikaa alkoholia”

rac

Julkaistu:

Salibandy
Maailmanmestaruuden toistamiseen ratkaissut Peter Kotilainen puhuu nyt avoimesti vaikeasta ajanjaksostaan ja liiallisesta alkoholinkäytöstään.
Peter Kotilainen teki sen taas.

Veijarimainen supertähti upotti Ruotsin jo toistamiseen MM-finaalissa, kun hän laukoi sunnuntaina kaksi maalia länsinaapurin verkkoon.

24-vuotiaan Kotilaisen taidot tiedettiin, mutta onnistuminen tämän vuoden kisoissa oli kaikkea muuta kuin itsestäänselvää.

Kuluneen kahden vuoden aikana Kotilainen ehti käydä pohjalla. Vielä vuosi sitten Kotilainen mietti, mahtaako hän edes mahtua mukaan kisajoukkueeseen.

– Tiesin, että valmentajat luottavat minuun, jos olen kunnossa. Matkan varrella oli kuitenkin sellaisia hetkiä, että en uskonut olevani valmis pelaamaan, Kotilainen sanoo.

Vaikeudet alkoivat edellisen maailmanmestaruuden jälkeen alkuvuonna 2017. Turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittua Kotilaista odotti arjessa valtava työtaakka.

Pelit Happeen joukkueessa jatkuivat nopeasti. Lisäksi Kotilainen teki osa-aikaisesti töitä ja työskenteli ison kouluprojektin kanssa. Kontrasti mestaruushuumaan oli valtava.

– Heti kisojen jälkeen edessä oli suuri koulurypistys, kun minun piti saada kesään mennessä iso kouluhomma valmiiksi. Koin siitä painetta, ja minulla oli muutenkin tyhjä olo kisojen jälkeen.

– En nauttinut elämästäni yhtään. Olin lopussa sekä henkisesti että fyysisesti.

Kotilainen sai koulutyönsä tehtyä ja valmistui oppisopimuksella lastenohjaajaksi. Se ei kuitenkaan helpottanut. Samana kesänä Kotilainen loukkasi selkänsä, mikä pahensi tilannetta entisestään.

Kun kokemustenjanoinen Kotilainen ei pystynyt harjoittelemaan ja pelaamaan, hän haki lohdutusta alkoholista.

– Syksy meni täysin vihkoon. Käytin liikaa alkoholia. Sitä kautta koko elämänhallintani meni pieleen.

– Olin maissa, aika syvälläkin lattiassa. Turrutin tuntemuksiani ja hain fiiliksiä alkoholin avulla. Olen aina ollut sellainen ihminen, että minun täytyy saada kiksejä jostain. Kun niitä ei tullut pelikentiltä, ajauduin väärälle tielle, Kotilainen kertoo.

Saadakseen elämänsä takaisin raiteilleen Kotilainen turvautui ammattiapuun. Suunta muuttui tammikuussa 2018, kun hän suoritti kuukauden mittaisen intensiivisen hoitojakson päihdeklinikalla Riihimäellä. Saman hoitojakson on käynyt läpi myös entinen kiekkotähti Marko Jantunen.

– Sen avulla pääsin takaisin jaloilleni. Teen kaikkeni, jotta elämäni ei lähtisi enää samoille raiteille kuin syksyllä 2017. Se prosessi jatkuu läpi elämän, Kotilainen sanoo.

Kotilaisen vaikeudet juontavat juurensa vaikeasta lapsuudesta. Perheen arkea kuormittivat isän alkoholiongelmat ja talousvaikeudet. Kotilaisen isä kuoli tulipalossa vuonna 2003.

Salibandy on aina ollut Kotilaisen henkireikä. Kenties juuri siksi elämänhallinta petti silloin, kun Kotilainen ei pystynyt loukkaantumisen takia pelaamaan.

– Salibandy ei saa olla ainoa asia maailmassa, koska tämä loppuu joskus. Minun täytyy löytää elämääni muitakin virikkeitä. Toivottavasti olen oppinut kokemuksistani jotain.

Juuri nyt näyttää hyvältä. Kotilainen on pysynyt kunnossa, ja peli on kulkenut hyvin kotimaan kentilläkin. Pelaamisen lisäksi mailataituri on tehnyt pätkätöitä laukaalaisessa päiväkodissa ja viihtynyt työssään.

– En meinannut millään löytää kiinnostavaa alaa. Tulen lasten kanssa luontaisesti toimeen, joten nyt olen valinnut oikean polun, Kotilainen sanoo.

Kotilainen ymmärtää, että kriittiset hetket ovat jälleen käsillä. Edellinen vaikea jakso puhkesi juuri MM-kisoja seuranneen tyhjiön jälkeen.

– Nyt minulla ei onneksi ole koulua pelihommien lisäksi. Toisaalta tässä on paljon samaa, kun turnaus sujui loistavasti. Tällä kertaa mietin jo ennen turnausta, että miten elämä jatkuu kotiinpaluun jälkeen.

– En kuitenkaan halua luvata mitään tulevaisuudestani. Elän päivän kerrallaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt