Salibandy

29 maalia yhdeksässä pelissä ei riittänyt maajoukkuekutsuun – Seinäjoen ihmemies ei kanna kaunaa: ”Täysin ymmärrettävää”

Julkaistu:

Salibandy
Kaikkien aikojen maaliennätykseen matkalla oleva Jari Hankkio ei murehdi MM-kisajoukkueesta putoamista.
Seinäjoen Peliveljien Jari Hankkio on ollut viimeksi kuluneen viikon ajan suomalaisen salibandyn kuumin nimi niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Otsikot ja kohina ovat perusteltuja, sillä 27-vuotiaan laitahyökkääjän lavasta on lähtenyt edelliseen viiteen otteluun käsittämättömät 22 maalia.

Lisää hälinää maaliahneen Hankkion ympärille saatiin tiistaina, kun Suomen päävalmentaja Petteri Nykky julkaisi joulukuussa Prahaan lähtevän MM-kisajoukkueen.

Yhdeksässä pelissä 29+8 tehoilleen ja Salibandyliigan pistepörssiä ylivoimaisesti johtavan SPV:n laitahyökkääjän nimeä ei Nykyn listalta löytynyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelimiestä itseään kohina ja kyselyt MM-kisoista hymyilyttävät.

Kisavalinta olisi tullut yllätyksenä viime vuosina usean pahan loukkaantumisen läpikäyneelle urheilijalle, eikä äänensävyssä ole tippaakaan katkeruutta.

– Tietysti se, että nimeni nostetaan valintaspekulaatioissa esille, mairittelee. Tiedän kuitenkin, että Nykky kokoaa kisajoukkueen pitkän projektin toimintamallilla, jossa leiritysten alusta saakka olleet pelaajat ovat etusijalla, Hankkio sanoo.

– Se on täysin ymmärrettävää. En ole ollut maajoukkueen mukana yhdessäkään tapahtumassa, joten olisi vaatinut aika paljon, että olisin päässyt joukkueeseen.

”Aika paljon” Hankkio on myös viime aikoina esittänyt. Viisi peräkkäistä hattutemppua huipentui viime sunnuntain KooVee-ottelun seitsemän maalin superiltaan.

Peliä seuratessa näytti, että laukoipa Hankkio mistä tahansa, pallo löysi aina tiensä verkkoon.

– Olen aina pitänyt itseäni kohtuullisen hyvänä maalintekijänä. Rohkea karvauspelaamisemme tuottaa maalipaikkoja vähän yllättäenkin ja tukee vahvuuttani eli kovaa ja pienestä tilasta lähtevää laukausta.

– Minulla riittää myös maalinälkää, joka ei hyydy, vaikka osumia tulisi ryppäissä enemmänkin, Hankkio analysoi itseään.


Hankkion yhdeksään peliin syntyneet 29 osumaa enteilevät tahtia, jolla rikotaan Tero Tiitun kaudella 2005–06 iskemä 63 maalin ennätyslukema.

Keskustelun siirtyessä maalimääriin käy nopeasti selväksi Hankkion tämän hetkinen itseluottamuksen taso. Salibandyliigan kuumin hyökkääjä ei turhaan vähättele ennennäkemätöntä virettään matkalla kohti kaikkien aikojen ennätystä.

– Jos pysyn terveenä, en ainakaan kovin kauaksi jää 63 maalista. Ei ennätyksen rikkomatta jääminen minua kuitenkaan hetkauta, sillä jo lähellekin pääseminen tietäisi huippukautta.

Ähtäristä lähtöisin olevan Hankkion pelikaverit kuvailevat miestä vauhdikkaaksi velikullaksi niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Maalitykki myöntää, että ajattelee asioita mielellään positiivisuuden kautta, mikä auttaa myös vastoinkäymisiä kohdattaessa – niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

– En osaa olla paikallaan, ja aina pitää olla jotain meneillään.

– Tykkään myös piristää kanssaihmisiä toiminnallani, ja pieni tunnelman kevennys on aina hyväksi etenkin pukukopissa tuttujen ihmisten ympäröimänä. Elämä on siten paljon mukavampaa, Hankkio sanoo.

”Polvirumba saisi jo riittää”

Hankkion uraa tarkastellessa esille nousee kaksi merkittävää asiaa.

Hän on ollut kunnossa ollessaan valtakunnan kuumimpia maalitykkejä, mutta pahat loukkaantumiset ovat kerta toisensa jälkeen estäneet läpimurron suuremmille areenoille.

SPV:n juhliessa edellistä mestaruuttaan 2015 Hankkio yhtyi humuun farkut jalassa kaukalon reunalta.

Polven eturistide oli paukahtanut poikki välierissä, mikä aiheutti myös sivusiteeseen mittavia vaurioita. Edessä oli pitkä kahdeksan kuukauden kuntoutus, joka pilasi osittain myös seuraavan kauden.

Ja viime kaudella napsahti taas. Hankkio loukkasi lähes tarkalleen vuosi sitten tällä kertaa toisen polvensa ristisiteet, ja edessä oli taas pitkä kuntoutusjakso.

–Olin juuri ehtinyt unohtaa ensimmäisen loukkaantumisen, ja taas sattui. Kun tuomio tuli, se oli erittäin kova paikka, ja jäsentely vei kyllä hetken aikaa. Polvirumba saisi jo riittää, Hankkio myöntää.

Loukkaantumiset ja rikkonaiset kaudet ovat myös keskeisiä syitä siihen, miksi hyökkääjä ei osaa liiemmälti harmitella karannutta MM-kisapaikkaa.

Haaveet ja tavoitteet ovat joka tapauksessa arvokisoissa, mikäli terveys sen sallii.

–Pidän itseäni vielä nuorena pelaajana. Kahden vuoden päässä siintävät Helsingin kotikisat, jonne on ilman muuta asetettu tähtäin.

–Sinne pääseminen vaatii kuitenkin sen, että äijä on 100-prosentisessa iskussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt