Salibandy

Kapteenin sanat olivat hurjin esitys koskaan – Suomesta tuli sydämen maailmanmestari

Julkaistu:

Kommentti
Suomen naisten salibandymaajoukkueen taitotaso yllätti, kirjoittaa Tuomas Manninen.
Ehdotan Suomen naisten salibandymaajoukkueen kapteenille Nina Rantalalle Suomen Leijonan ritarikunnan suurristiä rintatähdellä.

Oli se hurja esitys. Vähintään yhtä kova ellei kovempi kuin Paavo Väyrysellä maanantaina Ilta-Sanomien presidentinvaalimessuilla. Ehkä kovin ikinä, ja aika paljon olen näitä erätaukohaastatteluja kuullut, liian paljon verrattuna siihen hyvin vähään, mitä niillä on annettavana.

”Pelataan vaan omaa peliä, kyllä se tulos sieltä tulee. Ollaan vaan kärsivällisiä. Pitää vaan hyökätä aktiivisemmin ja välttää pallonmenetyksiä. Pelataan vaan tarkemmin.”

Ja muuta vaanavaanaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

***

En muista tarkkaan, mitä Rantala sanoi.

Muistan sen tunteen palon, hurjan tahdon ja karismaattisen kiihtymyksen, jolla hän asiansa esitti. Ulkomuistista se meni näin: Kolmanteen erään tulee sellainen Suomi, ettei olla ikinä nähty!

Voi vain kuvitella, miten Rantala on esiintynyt pukukopissa, kun jo tuo lyhyt tv-haastattelukin melkein sai minut nousemaan sohvalta ja ryntäämään kentälle tekemään kaikkeni Suomen MM-kullan eteen. No, onneksi en. Siitä olisi seurannut pelkkää hämminkiä, jos tämän näköinen mies olisi ilmestynyt sekoilemaan MM-finaaliin. Olisi epäilty piilokameraa tai odotettu, milloin se riisuu housunsa ja viuhahtaa. Mutta ymmärtänette ajatuksen?

Suomi pelasi upean kolmannen erän ja nousi vielä siitäkin sillasta, kun Ruotsi meni harmittavan jäähyn aikana uudelleen johtoon ajassa 57.35. Olin koko ajan aika varma, että mennään jatkoajalle. Saunavuoroni oli alkamassa. Niin käy aina.

***

Ruotsin ruskettuneet ja platinanvaaleat naiset saattavat olla salibandyn maailmanmestareita, mutta Suomen naiset ovat sydämen maailmanmestareita. Maajoukkue näytti, ettei suomalainen sisu vain köhi ja pölise juhlapuheissa, vaan se on olemassa oleva sielullinen tila ja etunoja.

Aloin seurata MM-kisoja vasta finaalissa. Pari lehtijuttua oli lukenut. Tiesin My Kippilän ja että siellä on ne Kaupin kaksoset, joista toinen ei ollut päässyt mukaan kaksi vuotta sitten, koska oli loukkaantunut. En muistanut kumpi. Lisäksi mieleen oli jäänyt, että joukkueessa oli vähintään kahdet muutkin siskokset, mikä tarkoittaa nuorten naisten kohdalla samaa sukunimeä, mikä vaikeuttaa seuraamista ennen kuin pelaajat tulevat tutuiksi.

Näillä tunnustuksilla en yritä vähätellä naisten salibandya, vaan pikemminkin kuvailla sitä lähtötilannetta, joka liittyy jokaiseen vähemmän tunnettuun lajiin. Kaikki on tv-katsojalle uutta ja ihmeellistä, raikasta ja tuoretta ja ehdottoman kiinnostavaa, kun se tarjoillaan hyvin. Yleisradio tekee arvokasta työtä, valistaa minua ja muita. Se on yksi Ylen alkuperäisistä tehtävistä, kansanvalistus.

Suomen naisten taitotaso yllätti. Ei se ollut mitään harrastelua, vaan täyttä huippu-urheilua.

Meillä Tapanilassa muuten lajin harrastajia näkee usein lenkillä Hiidenkivenpuistossa.

Harmittaa vieläkin se seurafuusio.

Ja vielä...

En tiedä, saako nuoria tai edes vanhempia naisia kutsua hanhiksi, mutta melkoisia Helga Hanhia siellä taas laidunsi. Ruotsi on ihme maa. Missään muualla ei voida putoilla ikkunoistakaan riskiä vailla, kuten suosikkisarjan Aika on meidän katsojat hyvin tietävät.

Lisää Tuomas Mannisen kolumneja voit lukea täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt