Salibandy

Ex-leijonatähden pojan pelättiin saaneen vammoja potkusta vatsaan – totuus oli vielä pahempi

Julkaistu:

SALIBANDY
Kaveri potkaisi Valtteri Viitakoskea mahaan. Se saattoi pelastaa ex-maajoukkuekiekkoilijan pojan hengen.
Kesä 2002.

Kuusivuotias Valtteri Viitakoski saa mojovan karatehenkisen potkun alavatsaansa. Harmittomaksi tarkoitetun pihaleikkipotkun potkaisee Viitakosken äidin kummipoika, joka on Valtteria nelisen vuotta vanhempi.

Aluksi tekee hieman kipeää. Iltaan mennessä kivun pitäisi hellittää, mutta niin ei tapahdukaan. Päinvastoin, kipu pahenee.

Jotain on nyt pielessä, tuumivat Valtterin vanhemmat, A-maajoukkueessa jääkiekkoa pelaava Vesa Viitakoski sekä hänen vaimonsa Manta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ei kukaan uskonut, että sellaisesta potkusta mitään vammoja aiheutuisi, Valtteri, 21, sanoo nyt, runsaat 15 vuotta myöhemmin.

Vammoja ei aiheutunutkaan. Paljastui jotain paljon pahempaa.

Lääkärissä Viitakosken perhe sai kuulla, että potku oli osunut suoraan Valtterin mahassa olleeseen syöpäkasvaimeen, joka oli iskun voimasta ärsyyntynyt ja aiheuttanut kivut. Aiemmin Valtteri ei ollut tuntenut minkäänlaisia oireita, minkään ei pitänyt olla pielessä.

– En voi edelleenkään olla liikaa korostamatta sitä, että se pihalla nähty leikkimielinen kahina oli lopulta todellinen onnenpotku minulle. Ilman sitä en välttämättä olisi enää hengissä, tamperelaisnuori tietää.

”Elämäni kovin vuosi”

Nelihenkisen tamperelaisperheen – pääluku kasvoi myöhemmin yhdellä lapsella – maailma romahti, kun he saivat kuulla Valtterin syövästä, virallisesti burkittin lymfoomasta. Toisaalta perhe saattoi huokaista, että kasvain havaittiin riittävän ajoissa. Mikäli harmiton potku ei olisi osunut kasvaimeen, sitä ei välttämättä olisi havaittu ajoissa.

– Siitä lääkärireissusta alkoi elämäni kovin vuosi, Valtteri Viitakoski alleviivaa.

Seuraavat kymmenisen kuukautta Viitakoski vietti pitkälti sairaalassa – kaksi tai kolme viikkoa kuukaudesta. Syöpää hoidettiin erilaisin lääkkein ja sytostaattihoidoin, jotka vaikuttivat selvästi esikouluikäisen lapsen ulkoiseen olemukseen.

– Hiukset ja ripset lähtivät, olin myös todella laiha. Muistan, että vihasin aluksi nimenomaan tukan lähtemistä. Tuntui oudolta olla ilman hiuksia ikäisteni seurassa, Viitakoski kertoo.

– Yksi kavereistani leikkasi omat hiuksensa kokonaan pois, ihan vaan minua tukeakseen. Se oli ikimuistoinen ele ja helpotti tilannetta.

Riemukkaita uutisia

Hoidot purivat. Keväällä 2003 perhe uskalsi jo riemuita, sillä lopputarkastuksessa Valtterista ei enää löytynyt uusia syöpäsoluja. Vesa Viitakoski sai tiedon pojan parantumisesta Venäjää vastaan pelatun maaottelun jälkeen.

– Silloin urheilu menetti merkityksensä. Valtterin toipumisen rinnalla mitkään kiekkosaavutukseni eivät painaneet enää yhtään, nykyään Sveitsissä kiekkovalmentajana työskentelevä isä-Viitakoski sanoo.

Valtteri Viitakoski oli aloittanut jääkiekon viiden vanhana, ja palasi lajin pariin heti parannuttuaan. Nuorukaisen pituuskasvu hidastui hoitojen vuoksi vuodella, jonka vuoksi hän oli teini-ikään tultaessa ikäisiään lätkäpoikia fyysisesti köykäisempi.

– Olin itse asiassa selvästi muita pienempi. C-juniori-iässä en muistaakseni yhdessä kohtaa painanut kuin 50 kiloa, Viitakoski selvittää.

– Siinä vaiheessa isä kysyi, haluanko vielä satsata täysillä jääkiekkoon. Vastasin myöntävästi, ja sen jälkeen isä teki mulle henkilökohtaiset fysiikkaohjelmat. En vieläkään ole mitenkään fyysinen pelaaja, mutta näytän silti ihan erilaiselta kuin kuutisen vuotta sitten.

Viime keväänä Viitakoski vaihtoi jääkiekon salibandyyn. Hän pelaa Salibandyliigan Nokian KrP:ssä, joka ei ole hävinnyt alkukaudella kuin kaksi ottelua.

– Minulla on uusi unelma. Haluan päästä salibandyammattilaiseksi Sveitsiin viimeistään kahden vuoden päästä, Viitakoski sanoo.

Syöpä vei ystävän

Nelisen vuotta sitten Viitakosken perhe sai muistutuksen, että Valtterin tarina olisi voinut mennä toisinkin. Valtterin kaverin, häntä kolmisen vuotta vanhemman pojan elämä päättyi syövän uusiuduttua.

– Hän oli ollut parisen vuotta täysin terveenä. Tapaus tuntuu edelleen pahalta, Viitakoski sanoo.

– Minun on oltava iloinen, että ylipäätään saan vielä unelmoida tässä elämässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt