Ruotsi uhkaa salibandynaisten MM-kultaunelmaa

Julkaistu:

Salibandy
Suomi haluaa päättää naapurin kultaputken kotikisoissaanNaisten salibandyn MM-kotikisat käynnistyvät perjantaina Tampereella.
Miten neljän päivän viimeistelyleiri Rovaniemellä sujui ja millaisia asioita päävalmentaja Marko Paju painotti, maajoukkueen kokenut tehopelaaja Elina Kujala?

– Oikein hyvin, tehtiin vähän erilaisia juttuja yhdessä. Oli paljon Lappi-aiheisia juttuja. Käytiin kävelemässä lyhtyjen kanssa metsässä, ja shamaani piti meille esityksen. Käytiin myös Santaparkissa ja huuhtomassa kultaa Santamuksessa. Kaikki myös löysivät kultaa, se oli hyvä merkki. Pelillisissä asioissa painopiste oli erikoistilanteissa.

MM-kisat pelataan nyt ensimmäistä kertaa Manner-Suomessa, ja pelaatte ottelunne perinteikkäässä Hakametsän jäähallissa. Miten kotiturnaus näkyy joukkueesta?

– Se on uutta, että kaikki tapahtuu tässä lähellä. Varmasti perheitä ja kavereita pääsee katsomaan enemmän pelejä paikan päälle. Se tuo oman lisänsä. Pelaajille tosi hieno tilaisuus päästä pelaamaan kotikisoissa.

Kotikisat tuovat toisinaan mukanaan myös kovat paineet. Miten se puoli käsitellään?

– Tiedostan toki, että noinkin se voi olla. Mutta en halua ajatella sitä niin, vaan pelkästään hienona tilanteena. Haluan ottaa kotiyleisöstä lisää tukea omaan tekemiseen.

Suomi kohtaa alkulohkossa perjantaina Norjan, lauantaina Sveitsin ja maanantaina Puolan. Miten arvioit alkulohkon vastustajia?

– Norja ja Puola eivät ole niin tuttuja, mutta muutamat hyvät yksilöt nousevat molemmista esiin. Sveitsillä on taitavat yksilöt. Vaikea vastustaja, jos saavat joukkueena hyvän fiiliksen päälle.

Ruotsi on voittanut neljä MM-kultaa peräkkäin ja kaatanut Suomen kahdessa edellisessä MM-finaalissa. Miten länsinaapuri kaatuu kotikisoissa?

– Oman pelin pitää pysyä tasaisena koko 60 minuuttia. Pitää mennä oman pään ja puolustuksen kautta. Ja luotetaan, että oma pallollinen peli pystyy tuottamaan tarvittavat osumat.

Sinulla on edessä neljäs MM-turnaus. Miten luonnehtisit nykyistä joukkuetta suhteessa aikaisempiin kisoihin? Keski-ikä ainakin on aika optimaalinen 25,5 vuotta.

– Niin on, meillä on hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruuden ennakkoluulottomuutta. Joukkue on tosi tasainen, ja kaikista kentistä löytyy ratkaisuvoimaa. Se on iso voimavara.

Mitkä ovat Suomen joukkueen vahvuudet?

– Meillä on hyvä ja tiivis puolustus. Pallolliseen pelaamiseenkin on käytetty paljon aikaa, ja siinä on tapahtunut kehitystä. Nuo ovat peruselementit, joiden varaan pystymme rakentamaan.

Olet itse joukkueen kokeneimpia pelaajia 100 maaottelulla. Nosta esiin joku pelaaja, jonka tekemisiä kisoissa kannattaa erityisen tarkasti seurata.

– Haluan sanoa ensikertalaisista puolustaja My Kippilän (19 vuotta). My on tosi pallovarma pelaaja ja rakentaa hyvin peliä. Hänellä on tosi kova henkilökohtainen taito ja uskallus.

Ennen Oona Kaupin poisjääntiä joukkueessa oli kolme sisarusparia (Oona ja Veera Kauppi, Ella ja Eliisa Alanko, Elina ja Karoliina Kujala). Mitä se tuo joukkueeseen?

– Ei se mielestäni mitenkään erityisesti näy, mutta sisaruspareilla on ollut tapana pelata yhdessä pitkään. Ehkä sen vuoksi kemiat kohtaavat kentällä hyvin.

Vain kolme maailmanmestarimaata, Suomi juhlinut kahdesti

–Naisten salibandyn maailmanmestaruudesta on pelattu yhdeksän kertaa. Ruotsi on voittanut mestaruuksista kuusi, Suomi kaksi (1999 ja 2001) ja Sveitsi yhden (2005).

–Suomi on ollut aina mitaleilla MM-turnauksessa. Kahden MM-kullan lisäksi Suomi on ollut viidesti hopealla ja kahdesti pronssilla.

–Ensimmäistä kertaa Manner-Suomessa pelattavissa kotikisoissa Suomi kohtaa alkulohkossaan Norjan, Puolan ja Sveitsin.

–Suomi on pelannut Norjaa vastaan 15 kertaa, joista se on voittanut 12. Puolaa vastaan pelejä on vain kuusi, jotka Suomi on voittanut kaikki maalierolla 58–11. Mitalikandidaatteihin Suomen, Ruotsin ja Tshekin ohella kuuluvan Sveitsin Suomi on voittanut 33 kertaa 47 ottelussa.

–Suomen 20 pelaajan joukkueessa on kuusi MM-ensikertalaista. Tampereen Classicissa pelaava Anne Suomalainen, 34, osallistuu jo seitsemänsiin MM-kisoihinsa. Eniten maaotteluita on NST-Lappeenrantaa edustavalla Tiia Ukkosella (120).

–Lähes kaikki Suomen pelaajat pelaavat kotimaan pääsarjassa. Vain kolme suomalaista saapuu kotikisoihin ulkomailta. Maalivahti Laura Loisa ja My Kippilä pelaavat Ruotsissa Rönnby IBK:ssa, Laura Mertsalmi Sveitsissä (UHC Dietlikon).

–Suomen pelaajista seitsemän tulee isäntäkaupunki Tampereelta. Kuusi heistä pelaa Classicissa, yksi KooVeessa. Suomen päävalmentaja on Marko Paju.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt