9 viinilöytöä, joista yksi edullinen yllättäjä irtoaa ”vain kympin setelillä”

Kun reissujalkaa vipattaa, voi matkaan lähteä myös viinien aromeista nautiskelemalla.

Näiden viinien avulla voit matkustaa kotisohvalta Italian, Chilen, Ranskan tai vaikka Saksan makumaailmoihin.

17.3. 14:00

Chile: Tämän kauemmaksi ei juuri pääsekään. 2022 Santa Helena Varietal Sauvignon Blanc (7,98 € / 88 p.) pistää kateelliseksi tyttärelleni, joka reppureissasi aikoinaan yhteen maailman mielenkiintoisimpaan kolkkaan, Tulimaahan. Minä jouduin tyytymään Valparaison satamaan.

Neutraali ja hennon valkoherukkainen tuoksu vie kuivaan, napakan hapokkaaseen ja suoraviivaisen karviaismaiseen, napakkaan makuun. Kevyet kasvisruoat sopivat tälle edulliselle valkoviinille.

Italia: Saapasmaahan ei ketään tarvitse houkutella, mutta jospa nyt matkataankin Gardalle? 2022 Tommasi Le Rosse Pinot Grigio (13,99 € / 89 p.) maistuu suolaisen parmankinkun kanssa villiminttujensa, valkoluumujensa ja hennon jäännössokerinsa ansiosta.

Jos käärit kinkun sisään kevätkananpoikaa ja salvian lehtiä, siirry punaviiniin: 2019 Castelmondo Ripasso Superiore (10,99 € / 89 p.) tarjoaa metsäyrttejä ja paahdettuja juureksia napakasti.

Ranska: Mene maalle. 2021 Laroche Le Petit Chardonnay (9,98 € / 88 p.) tuoksuu kepeän sitruksiselta ja parfyymisen kukkealta. Maku on kuiva, valkoherukkainen ja yrttinen. Alhaista alkoholipitoisuutta (9,5 %) ei juuri huomaa. Etelä-Ranskassa voi ihastella Pyreneiden vuoria tai lautapelistä tutun Carcassonnen linnoituskaupunkia.

Jos haluaa nähdä katedraalin, jossa Ranskan kuninkaat perinteisesti kruunattiin, käy Reimsissä. Tosin Champagnen pienempi kaupunki, Epernay, tuntuu viehättävämmältä. Mailly Grand Cru Réserve Champagne Brut (49,98 € / 91 p.) tuoksuu ruskistetulle voille ja kehittyy leipämäiseksi. Maku on kuiva, hapokas ja metsäsienimäinen, kuin samppanjavastine pinotgris’lle. Kuivatut sienet siis esille, ja muhennosta hauduttamaan.

Saksa: En ole koskaan ymmärtänyt, miksei se ole suositumpi matkailumaa. Varsinkin Rein-joen suistot ovat maailman kauneimpia. 2020 Blue Fish Gewürztraminer (11,99 € / 90 p.) tulee Pfalzista, joka juontuu latinan palatsi-sanasta. Linnojahan Saksassa riittää.

Tuoksu on miellyttävän hillitty lajikkeeksi. Trooppinen hedelmä on mattamaista ja leveää. Makea, hapokas ja edelleen elegantti, tasapainoinen maku sisältää runsaat jäännössokerit (35 g/l), mutta erinomainen hapokkuus vie juustoviiniksi. Tilsitille tietenkin.

AUSTRALIA: Harva tänne asti pääsee. Mielikuvituksen ja 2022 Plan B Sauvignon Blancin (12,98 € / 90 p.) avulla voi Australiaankin matkata. Se on parantanut juoksuaan jo kaksi vuosikertaa. Muhkean karviaismainen ja mustaherukanlehtinen tuoksu, kuiva, hapokas ja lempeän limettinen maku viehättävät.

Argentiina: Osallistuin kerran Mendozan viinijuhlille. Meno oli kuin Rollareiden konsertissa sillä erotuksella, että eri viinialueet vastasivat ohjelmasta. Me suomalaisina olisimme livahtaneet stadionin portilta sivuun, jos olisimme kehdanneet. Lopulta olimme innokkaimpia serpentiinien heittelijöitä ja torven töräyttelijöitä.

Argentiinalaiset eroavat chileläisistä siinä, etteivät he vain tyydy viemään viinejään, vaan myös rakastavat niitä. 2020 Terrazas de los Andes Malbec (25,98 € / 90 p.) sopii kuluttajalle, joka kaipaa punaviiniltään kypsyyttä ja lempeyttä. Tuoksu on raikkaan luumuinen ja lehtimäisen aromikas. Täyteläinen, hapokas ja kypsän karpaloinen keskimaku saa mesimarjaisen vivahteen. Jälkimaku pysyy kireän luumuisena. Tämä sopii pihville, mutta myös kasvispadoille.

Viikon viini

2018 Viña Albali Reserva (10,48 €, 89 pistettä)

Kuinkahan moni perinteisen viinimaan tuottaja pystyy tähän? Vuodesta toiseen laadukasta viiniä, eikä hinta tunnu nousevan, vain kympin setelillä ja kymmensenttisillä selvitään. Felix Solis on sellainen tuottaja Valdepeñasissa.

Kuivahko puu espanjalaiseen tapaan lehahtaa sieraimeen. Se väistyy äkkiä mustikan ja hillityn suklaisen aromin alle. Maku on täyteläinen, hapokas, kirsikkainen ja pippurinen. Jatkoa seuraa suutuntumassa: metsämustikkaa, hillittyä chiliä ja karpalosurvosta. Currywurst, pariloitu maksa tai tuhti kasvispata maistuisivat tämän kanssa.

Pisteet:

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Korjattu 20.3.2022 klo 9.12 Plan B:n valmistusmaaksi Australia Uuden-Seelannin sijasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit