Parhaat viinit joulupöytään tai lahjaksi – asiantuntijan listalla hyviä pulloja eri budjeteille

Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija auttaa valitsemaan oikein.

19.12.2022 19:30

Kalat, laatikot ja kinkku eivät kaipaa yltiöhapokasta viiniä. Viineissään viisas hakee pullon, joka sopii sekä pöytään että pakettiin.

Moni näistä on vieläpä pakattu jouluaiheiseen pahvi- tai puulaatikkoon, joten välttämättä ei tarvitse edes paketoida.

Samppanjat: Itse oikeutettu kuohuviinien kuningatar ei hievahda voimakkaista ja makeista jouluruoista. Juhlan väri on punainen, joten Charles Mignon Premium Réserve Rosé Champagne Brut (14,24 € 0,2 l / 90 p.) lisää tunnelmaa.

Savu, kuiva marsipaani ja punaherukka luovat kokonaisuuden. Toki sen saa kokopullonakin, mutta jouluisiin koristeisiin jokaiselle tuunattu pikkolopullo voisi tuoda hauskaa vaihtelua.

Yllättävän harva samppanja on pakattu jouluasuun, mutta Mumm Cordon Rouge Brut (41,98 € / 91 p.) on satsannut näyttävän punaiseen pakettiin.

Valkoherukkainen ja akasiamainen tuoksu, kuiva, hapokas ja raikkaan sitruunainen maku miellyttävät.

Moët & Chandon Impérial Champagne Brut (53,98 € / 90 p.) satsasi valkoisiin ja kultaisiin jouluväreihin pahvilaatikossaan.

Tuoksu on puhtaan raikas, sopivan mineraalinen. Kuiva, hapokas ja sitruunainen maku on jälkipuolellaan kermainen.

Kuohuviinit: Kaikkien joulu ei ole yltäkylläinen, joten myös edullinen vaihtoehto tuntuu tervetulleelta.

Codorníu Limited Edition Cava Brut (12,98 € / 89 p.) täyttää vaateet miellyttävän tahmealla, kypsän hunajaisella ja valkoherukkaisella tuoksullaan.

Kuiva, hapokas ja rapea maku on aprikoosinen.

Koko ateria: Suola ja etikka panevat välttelemään kaikkein kuivimpia valkoviinejä. Valkoviinit käyvät hyvin joulupöytään, mutta graavit ja mäti tekevät tiukimmat kireiksi.

Chileläinen 2020 Undurraga Sibaris Chardonnay (15,89 € / 90 p.) ja galicialainen 2021 Medusa Albariño (14,98 € / 90 p.) saapuvat sopivan leveällä suutuntumalla mutta ovat samalla tarpeeksi intensiivisiä.

Lipeäkala: Joulupäivinä vaihtelua tuova ruoka pitää monen yllätykseksi punaviinistä. 2021 Leyda Las Brisas Pinot Noir (15,98 € / 90 p.) häivyttää suklaan tuoksun lasissa, ja hapankirsikka nousee esille. Valkoviiniä ei kannata harkitakaan, koska valkokastike tappaisi sen alta aikayksikön.

Laatikot: Makeaksi kypsyneet juurekset ovat parkkihappoisen huippuviinin turma. 2019 Jean-Baptiste Adam Pinot Noir Élevé en Fut de Chéne (19,99 € / 93 p.) luottaa kuivamarjoihin ja jopa teemäisyyteen.

Koska lajike ei ole liian täyteläinen, myös kypsä kinkku sopii mainiosti tälle.

Täytetty filee: Suolakinkkuun kyllästyneet pienperheet valmistavat mieluummin luumuilla ja yrteillä täytetyn porsaan uunifileen.

Komeasta puulaatikosta löytyvä 2016 Campo Viejo Reserva (16,19 € / 91 p.) tuoksuu mustaherukalta ja maistuu luumuilta sekä pippurilta.

Kinkku: 2017 Barón de Ley Reserva (18,48 € / 91 p.) edustaa modernia Riojaa ja tahmean uutettua tyyliä, jota tasapainotetaan karpalolla ja lihaliemellä. Joulupöydässä se vain kiristyy sopivasti.

Hurjimpia lahjaostoksia on puolestaan saman alueen 2019 Arizcuren Finca el Foro (55,99 € / 94 p.). Havuinen ja metsämarjainen tuoksu kehittyy sopivan tallimaiseksi.

Täyteläinen, hapokas ja raikkaan hillitty keskimaku jatkuu eleganttiin hapankirsikkaan ja kuivattuihin hedelmiin. Viini on niin tasapanoinen, että uskaltaisin nostaa sen jopa jouluateriallekin.

Kauniiseen pahviluomukseen puettu chileläinen 2020 Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon (15,98 € / 005806 / 90 p.) ei tarjoa tanniineja vaan pehmeää metsämarjaisuutta.

Riistapaisti: Chilen kuulusta Apaltasta tuleva 2021 Casa Bollén Cabernet Sauvignon Reserva (14,49 € / 90 p.) toimii – riistalihaa, tammea, suklaata ja lakritsia löytyy hillitysti – ja vilahtaa joulupöytään leivontamausteisuutensa ansiosta.

Äärimmäisyyksien suosijoille: Jos tuntee itsensä seikkailulliseksi, kokeilee suomalaisten ikiaikaista punaviinisuosikkia aattoiltana. 2018 Sparici Landini Amarone della Valpolicella Classicoa (29,90 € / 90 p.) kokeilin menestyksellisesti aiemmin, kun keittiööni tuotiin yllättäen laatikko, jonka kannessa luki krapulapizza.

Amaroneksi tämä on edullinen, hillitty ja leppeän boysenmarjainen. 2019 Montresor Amarone della Valpolicella (27,89 € / 90 p.) metsästää samoilla laitumilla. Metsämustikkaisuus miellyttää. Molemmat kannattaa viilentää.

Selvä klassikko on puolestaan 2017 Masi Costasera Amarone Classico (43,98 € / 93 p.), elegantissa lihaisuudessaan ja lyijykynämäisyydessään. Erittäin täyteläinen, hapokas ja napakka maku on luumuinen, lihaliemimäinen ja kirsikkainen.

Amaronehan ei periaatteessa ole mikään ruokaviini, mutta se käy yllättäviin ja mausteisiin haasteisiin.

Jos ei toimi, niin sitä voi kokeilla viimeistään piparkakkujen ja stiltonin kera.

Viikon viini

2018 Casa Girelli Antario Barolo (19,99 €/91 pistettä)

Lahjassa keskeistä on se, ettei paketin aukaisijan tarvitse pitkään arvuutella, mistä oikein on kyse. Barolo merkitsee laatua, mutta myös kallista hintaa. Jälkimmäinen määre ei ole tuntunut Girellin baroloissa.

Ei nytkään.

Elegantin ravintolan tarjoama consommé, no, lihaliemi tuoksuu grillimausteiden avittamana. Maku on täyteläinen, hapokas ja kuivattujen hedelmien sävyttämä.

Nautin tämän perinteisen tartarpihvin kanssa, mutta riista maistuu myös.

Pisteet

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit