7 viinipulloa, jotka eivät petä: ”Tämän hetken paras valkoviiniostos” – asiantuntija arvioi myös Pirkan uuden rieslingin

Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija auttaa valitsemaan oikein.

19.8. 14:45

Uutta ja uutta. Tämä ajatus pyörii liikaa Alkon hyllyjen välissä. Vuosikymmenten ponnisteluun kannattaa luottaa viinialallakin.

Suosi vakiintuneita viinimerkkejä mieluummin kuin tähdenlentoja.

Ranska: Burgundin hinta on suorastaan räjähtänyt, joten eteläisen Limoux’n alueen 2021 Domaine de l’Aigle Chardonnay (23,98 € / 92 p.) lieventää ahdistusta.

Tuhdin tamminen ja villiminttuinen tuoksu, kuiva, hapokas ja leveähkön mineraalinen maku ovat kuin suoraan lajikkeen pelikirjasta.

Uruguay: 2021 Garzón Albariño Reserva (15,48 € / 92 p.) on tämän hetken paras valkoviiniostos.

Aromikas tuoksu antaa limettiä ja mineraalisuutta. Kuiva, hapokas ja suolainen keskimaku jatkuu siihen mittaan, että lajikkeen alkukodissa, Espanjan Galiciassa ollaan kateellisia.

Saksa: K-ryhmä on vasta muutaman vuoden tuottanut pirkkaviinejä, eikä yhtään hutia ole ammuttu. 2021 Pirkka Organic Riesling (14,80 € / 90 p.) jatkaa sarjaa.

Tuoksu on leppeän omenainen ja ruohoinen. Maku on kuiva, hapokas, rapea, nuoren omenainen ja sitruunainen.

Italia: Poikkeus sääntöön. Uutuus 2020 Donnikalia Vermentino (14,99 € / 90 p.) onkin aluksi hieman vaikeasti lähestyttävä, mutta valloittaa lopulta rutikuivalla, kevyen mineraalisella ja kuivattua valkoherukkaa muistuttavalla tyylillään.

Sardinialaiset sanovat viiniensä muistuttavan itseään. Hieman hulluja, kuulemma. Kaikki neljä käyvät monipuolisesti vaalea- ja punalihaisille kaloille, Donnikalia ja Garzón myös kasvisruoille.

Italia: 2018 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano (27,89 € / 93 p.) on puolestaan punaviinien parhaimmistoa ja tarjoaa tyyliä ensinuuhkaisulla: sopivan makeaa tammea, yrttejä ja kuivahedelmiä.

Täyteläinen, hapokas ja tammisen tiukka keskimaku vie yrttiseen ja hapankirsikkaiseen loppuun. Punaista lihaa yrtein ruoaksi.

Uusi-Seelanti: Kaalikääryleet ja vermuttikastike ovat vuorossa, kun hapankirsikkainen ja lihaliemimäinen 2019 Villa Maria EarthGarden Pinot Noir (20,90 € / 92 p.) valuu lasiin.

Valkoviinien klassikkotuottaja taitaa myös tumman lajikkeen.

Viikon viini

2021 Rabl Riesling Steinterrassen (14,98 €/91 pistettä)

Saksankielinen kulttuuri oli meille satoja vuosia läheisempi kuin anglosaksinen. Minäkin luin lyhyen saksan vielä 1980-luvulla, vaikka harrastukset viittasivat aivan muuhun. Siksi tiedämme, mitä itävaltalaisen valkoviinin tunnusmerkki tarkoittaa: kivistä tasannetta. Se tuoksuu omenakukkaiselta.

Maku on kuiva, hapokas, kevyen greippinen ja omenainen. Tässä kiteytyy suomalaisen riesling-maku. Ruoaksi kelpaavat kalat, kasvikset ja vaalea liha.

Pisteet

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit