Edullisia ja hyviä viinejä, joita asiantuntija suosittelee – sopivia pulloja blinien sekä mädin kylkeen

Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija Pekka Suorsa auttaa valitsemaan oikein.

28.1. 15:19

Viikon viini

2019 Nederburg Cabernet Sauvignon

(11,99 €/89 pistettä)

Alkon erikoiserät ovat innostaneet aiempaa parempaan laatuun. Samalla olen entistä innostuneempi nostamaan pitkäjänteisten tuottajien edullisista viineistä huikeita saaliita.

Hyvä esimerkki on eteläafrikkalainen Nederburg. Tuoksu on miellyttävä, tammipuuterinen ja kuivattua mustaherukkaa muistuttava. Keskitäyteläinen, hapokas ja rapea, kuivatun luumuinen keskimaku vie mukavan hedelmäiseen makeuteen (4 g/l.) Se antaa mukavan vastapainon ruoan pippurille.

Kauden herkuille sopivat valkoviinit

Alkuvuoden sesonkiin kuuluvat blinit ja made.

Unohdetaan viime pyhinä läträtyt kuohuviinit ja valitaan valkoviini.

Blini ja mäti: Muikun- ja mateenmädille tarjotaan hienostunutta, ja lohenmädille kelpaa robustimpi viini. Edellisestä oiva esimerkki on Piemonten 2020 Serra Lupini Roero Arneis (14,98 € / 92 p.), joka luottaa greipinkuoreen ja mineraalisuuteen.

Tuhdimpi on puolestaan 2020 Petit Bourgeois Sauvignon (14,49 € / 90 p, myös hanapakkaus, 44,90/€ 3 l). Loiressa lajike ei puske ominaisuuksiaan niin tyrkyllä tavalla kuin Uudessa maailmassa. Kukkeus, hento savuisuus, kivennäisainemaisuus, parsa: näistä on maine luotu.

Blinit ja savuporo: Lämminsavustettu poro on parempaa, mutta lyhytaikaisen säilytyksensä takia sitä yleisempi kylmäsavukin käy. 2019 Gentil ’Hugel’ (13,90 € / 90 p.) tuoksuu sienimäiseltä, mikä sopii savulihan makuun.

Mademuhennos: Made on kalaa lihaisimmallaan. Sen kanssa toimii mattamainen valkoviini. Australialainen 2021 Plan B Sauvignon Blanc (12,98 € / 89 p.) tuoksuu leveällä tavalla valkoherukkaiselta ja kepeän yrttiseltä. Kuiva, hapokas ja mukavasti hennon karamellimainen maku on tyyliltään aiempaa lempeämpi. Se miellyttää närästysherkkiä.

Paistettu made: Tämä on muhennosta neutraalimpi ruoka, johon itävaltalaisen 2020 Steiningerin Grüner Veltliner Kamptalin (12,79 € / 90 p.) leppeä tyyli sopii. Viini tuoksuu päärynälle ja yrteille. Kuiva, pehmeän hapokas, persikkainen ja herukkaliemimäinen maku ei tunnu niin kuivalta kuin sokeripitoisuudesta voisi päätellä (2 g/l).

Jos lisukkeeksi valitaan metsäsieniä, elsassilainen 2018 Bestheim Riesling Grand Cru Schlossberg (18,48 € / 91 p.) astuu esiin. Sienimäinen, tylppä ja leveä tuoksu tulvii umamia. Maku on kuiva, hapokas ja mineraalisen elävä.

Madekeitto: Kuuma suutuntuma vaatii pöytäviiniltä liki mahdottomia, mutta kuorikontaktissa tavallista enemmän väriä ja aromia kehittävä oranssiviini lunastaa lupauksensa. Georgialaisen 2016 Armunji Chinurin (22,99 € / 91 p.) viskimäisyys ja sherrymäisyys antavat tarvittavaa tukevuutta.

Pisteet

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit