11 hyvää punaviiniä kesäruoille - Viinit - Ilta-Sanomat

Parhaat punaviinit kevyelle kesäruoalle – 11 hyvää pulloa

Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija Pekka Suorsa auttaa valitsemaan oikein.

11.6. 11:18

Viini vaalealle lihalle ja mausteiselle ruoalle. Mikä on kesäruoalle paras punaviinilajike? Pinot Noir on. Kepein ruoin aukeaa kesä. Punaviinin kera.

Alkukoti Burgundi: 2019 Antonin Rodet Pinot Noir (16,49 euroa / 90 pistettä) ja 2018 Louis Jadot Couvent des Jacobins Pinot Noir (21,19 euroa / 90 p.) ovat alan harrastajille tuttuja. Jadot on mielestäni jopa paras ison valikoiman tuottaja. Rodet luottaa hapankirsikkaan ja savulihaan, Jadot puolestaan havuiseen kirsikkaan ja karpaloon.

Uusi-Seelanti: 2019 Matua Marlborough Pinot Noirin (16,28 euroa / 90 p.) tuoksulle voi myhäillä: kumimainen aromi on maassa lajikkeelle ominainen. Kirsikkaisuus ottaa toki ohjat.

Metsämarjaisen eteerinen 2014 Gardo & Morris Pinot Noir (25,82 euroa / 94 p.) tulee Central Otagosta, joka tuottaa huippuviinejä. Tyyli ei tunnu liian modernilta. Pariloitu tuore tonnikala maistuu ensimmäisen kanssa. Viimeisen varaisin linturiistalle.

Ranska: Nimestä voisi päätellä tämänkin tulevan kiivimaasta, mutta ei. 2018 Kiwi Cuvée Pinot Noir Bin 69:n (12,48 euroa / 89 p.) tuoksu tuntuu leveältä lajikkeeksi. Maku on keskitäyteläinen, hapokas ja kirsikkainen, aiempia vuosikertoja napakampi.

Pähkinäinen ja paahtunut 2020 La Petite Perriere Pinot Noir (12,70 euroa /89 p.) tottelee kasvuluokitusta Vin de France. Eteläinen lämpö vie molemmat mausteisille kasvisruoille.

Chile: Riistaviini 2019 Agustinos Gran Terroir Pinot Noir (18,12 euroa / 91 p.) tuoksuu lakritsalle ja salmiakille. Maku on metsämustikkainen ja grafiittinen. 2020 Gato Negro Pinot Noir (10,99 € 1 l / 88 p.) muistuttaa lajikkeen ominaisuuksista, kirsikasta ja pähkinästä, edullisesti. Kepeät broileriruoat sopivat.

Yhdysvallat: Suoraviivainen 2018 Hahn Pinot Noir (19,89 € / 90 p.) tuoksuu hapankirsikalle. Maku on täyteläinen, pehmeän hapokas ja kypsän mesimarjainen. 2017 Edna Valley Pinot Noir (19,99 € / 90 p.) tuoksuu puuteriselle villivadelmalle. Keskitäyteläinen, hapokas ja raikas, kirsikkainen maku vivahtaa marmeladille, mutta suutuntuma ei silti ole liian makea. Broileria vaan vartaaseen pyörimään.

Viikon viini

2017 Casa Girelli Barolo Antario (19,99 euroa /91 pistettä)

Onpas tässä poikkeusaikojen ostos. En muista toista baroloa alle 20 euron, ja laatuakin riittää. Nebbiolo-lajikkeelle ominainen vaalea väri saattaa hämätä, mutta tuoksu poistaa epäilyt: hienostunut yrttitarha yhdistyy hienoon lihaliemen aromiin. Maku on täyteläinen, hapokas ja lempeän tanniininen. Kuivatut liha ja hedelmä jatkavat. Jälkimaku kuivahtaa aavistuksen, mutta jatkuu pitkään. Nyt on aika kaivaa viimeiset riistalihat pakkasesta.

Pisteet:

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Lue myös: 7 hyvää viinilöytöä kesäpöytään –”Erinomainen ostos lohiruoille”

Lue myös: Vuoden 2021 paras rosee valikoitui 72 viinin joukosta – tässä on kolme parasta: ”Lasit oli helppo laittaa järjestykseen”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit