7 hyvää viinilöytöä kesäpöytään –”Erinomainen ostos lohiruoille” - Viinit - Ilta-Sanomat

7 hyvää viinilöytöä kesäpöytään –”Erinomainen ostos lohiruoille”

Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija Pekka Suorsa auttaa valitsemaan oikein.

28.5. 16:09

Chardonnay on maailman paras valkoviinilajike, jos Rieslingiä ei lasketa.

Se, miten chardonnay-viineihin suhtauduttiin ja suhtaudutaan nyt, kiteytyy yhdessä lauseessa: Voi veikkoset, kuinka muoti-ilmiöt vievät sopuleita lastuiksi laineille.

Uuden maailman tuottajat tammittivat viininsä tönköiksi, koska ihmiset niitä janosivat. Täyskäännös seurasi, koska viinien hapot, mineraalisuus ja laadukas hedelmäisyys eivät riittäneet tasapainoksi.

Nyttemmin sanaa Chardonnay ei kannattaisi painaa etikettiin laisinkaan. Se olisi kuluttajan etu, sillä huono maine estää elämyksiä.

Australia: 2018 Mo Sisters Chardonnay (12,89 €/ 91 p.) on jo väriltään kuin vastaisku menneelle. Viherkeltainen chablismaisuus johtaa toki tammiseen ja ananasmaiseen aromiin, mutta maku on keltaluumuinen ja mineraalinen.

Erinomainen ostos lohiruoille monta kertaa kalliimman beaunen korvikkeeksi.

Närästysherkkä ja kasvisruokien ystävä pitää 2019 Yellow Tail Chardonnayn (10,86 €/ 88 p.) jäännössokerista. Miellyttävän lehtimäinen vivahde tasapainottaa kypsää ananasta. Puolikuiva, hapokas, täyteläisen persikkainen ja sopivasti valkopippurinen maku.

Chile: Myös 2020 Tarapacá Reserva Chardonnay (10,29 €/ 89 p.) tuoksuu ananakselle, mutta myös aprikoosille ja vaaleille kukille. Maun tammi on jo muhkean voi­nen, mutta napakka ananas pitää kokonaisuuden tasapainossa. Tämä toimi yl­lättävän hyvän kasvisantipastin kanssa.

Yhdysvallat: 2018 Ironstone Chardonnay (13,19 €/ 90 p.) takaa huikean ostoksen. Lodissa tuotetaan maailman parhaat edulliset rypäleet. Minttu, toffee ja tammi vetivät tämän mattamaisuudessaan hauelle Homburgin tapaan. 2018 Smoking Loon Steelbird Chardonnay (14,98 €/ 91 p.) on puolestaan jenkiksi vähätamminen, vaikka toffee ja mineraalisuus ottelevat.

Burgundi: Verrokki ydinalueelta on 2017 Bouchard Hautes-Côtes de Beaune (17,98 €/ 90 p.). Mineraalisuus tuoksuu hennosti ja tammi hienostuneesti. Kuiva ja tuoreminttuinen maku toimi kuorrutettujen simpukkauunileipien kanssa.

Viikon viini

2016 Campo Viejo Reserva (15,69 €/91 pistettä)

Tästä tulee mieleen heinäkuisen huhhuh-helteinen Ibiza. Vuosi oli 1988, ja supermercadon hyllyllä komeili vuosikertaa 1964.

Tiesin vuoden hienoksi Riojassa, mutta odotin toki katastrofia. Pullo maksoi kaiken lisäksi vain 35 markkaa. Lopputulos: viini oli yhtä hyvää kuin vuosikerta 2016, jonka hienostuneen cassismainen, mustaherukanlehtimäinen, nahan ja kuivattujen hedelmien sävyttämä tuoksu vivahtaa makeahkon tammen alta myskille. Täyteläinen maku nojaa luumun ja pippurin yhteispeliin. Porsaan täytetty luumuinen ulkofilee maistuisi.

Pisteet

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit