6 hyvää viinivalintaa – 12 euron kuohari saa erinomaiset pisteet - Viinit - Ilta-Sanomat

6 hyvää viinivalintaa – 12 euron kuohari saa erinomaiset pisteet

Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija Pekka Suorsa auttaa valitsemaan oikein.

5.3. 16:36

Ystävänpäivä tuli ja meni, mutta iankaiken tulee miettiä, mitä tarjoaa läheiselle.

Kestitäänpä taas rakkaita ystäviä viinillä, joka viittaa heidän yleisessä tiedossa oleviin viehtymyksiinsä ja kokemuksiinsa.

Uuden USA:n ystävälle: Kokopullossa 2018 Wente Riva Ranch Chardonnay (11,98 € ½ pll / 91 p.) maistui paljon paremmalta, mutta ei ole huono puolikaskaan. Toffeinen tammisuus, tylppä ananasmaisuus ja pehmeä hapokkuus ohjaavat lohen sijaan caesar-salaatille.

Jalkapallofanille: Suomen naisfutaajat voittivat Portugalin ja varmistivat EM-kisat. Sitä voisi vieläkin juhlistaa

2019 Casal Garcia Dourolla (24,98 € 2 l / 88 p.). Punaviini tuoksuu pähkinäiseltä, maustepippuriselta ja kirsikkaiselta. Maku on täyteläinen, raikkaan hillitysti punaherukkainen ja sopivan tanniininen. Erinomainen yleisviini liha- ja kasvisruoille. Tämä meni jopa fish & chipsin & tartarkastikkeen kanssa.

Länkkärien ystävälle: Kermamaisen mustikkainen sisilialaispunaviini 2019 Da Sergio Organic (34,48 € 3 l / 88 p.) sopii viilennettynä tabascopainotteiselle pizzalle jäännössokerinsa ansiosta. Sattumalta maistoin sitä myös saunailtaklassikon, Janssons frestelsen med Kalles kaviar à la Mannerström, kanssa. Vanha mestarikin olisi ollut tyytyväinen, vaikka en uskonut viinin taipuvan. Ei ollut liikaa anjovista ja oli tarpeeksi kermaa.

Rokotuksensa saaneelle: Onnemme alla kummittelee syvyys kuin Gustav Klimtin Suudelma-taulussa. Nyt ei siis kannata säästellä. En ole koskaan maistanut näin hienostunutta sitruunaa missään muussa samppanjassa. 2014 Laherte Freres Empreintes Champagne Extra Brut (87,86 € /97 p.) tuoksu luo myös mielikuvan tuoreesta lantturaastesta. Maku on teräksisen dynaaminen.

Tunnelmaan pääsee hieman edullisemmin Delavenne Pere & Fils Grand Cru Champagne Brut Naturella (54,70 € /94 p). Tyyli on edellistä ankarampi, ja greippi tasoittaa kermakaramellimaisuutta.

Pruuvin jälkeen: Millä puhdistaisi suun purskuttelun ja syljeskelyn jälkeen? No, alkoholittomalla oluella. Big Dropin ja Fat Lizardin yhteistyö-IPA Rye’d Said Fred raikastaa nielun katajalla ja rukiilla.

Viikon viini

Mont-Ferrant Americano Organic Cava Brut Nature (11,99 €/90 pistettä)

Kuohuviinin savuinen aromi ottaa mukavasti mittaa vaaleasta luumusta. Rutikuiva, hapokas ja eläväisen sitruunainen maku on elegantti. Tässä ei ole maan tunkkaisuutta, joka vaanii cavoja.

Hieman alle 12 euron kuohuviini saa erinomaisuudesta kertovat pisteet.­

Mont-Ferrant on maailman vanhin cavan valmistaja, joka tosin kuuluu nykyään Codorníu-ryhmään. Viinin nimi viittaa Agusti Vilaret’hen, joka Yhdysvalloista muuttaneena sai lempinimekseen ”El Americano de Blancs”. Tässä piilee kuohuviinien paras hinta-laatusuhde tällä hetkellä.

Pisteet

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit