Alle kympin riesling on löytö: ”Laadukas tetraviini” – ja eri ruoille sopivat hyvät valinnat

Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija Pekka Suorsa auttaa valitsemaan oikein.

19.2.2021 15:57

Parinmuodostus sujuu: viinille kuin viinille löytyy sopivaa syötävää.

Mausteiselle tarjotaan makeahkoa, punaiselle lihalle parkkihappoja, kypsälle ruoalle seesteistä ja rasvaiselle hapokasta. Näin kuuluu viinimaailman parinmuodostuksen lyhyt kaava.

Chili: 2019 Shine Bright Riesling (9,98 € 1 l / 87 p.) on laadukas tetraviini Saksan Nahesta. Jäännössokeria on kymmenen grammaa litralle. Tahmea omenaisuus ja samettinen kukkeus ohjaavat tämän montezumalaisen ruokakokemuksen ääreen. Sanaleikin viittaus sallittakoon ainakin kohtalotovereilleni.

2019 McGuigan Black Label Riesling (9,99 € 1 l / 87 p.) tulee muovipullossa. Se edustaa persikkaista ja pehmeää tyyliä Australiasta.

Made: Lihaisa kalanliha kaipaa valkoviiniltä tylppää suutuntumaa, eikä niinkään happoja. Elsassilainen 2018 Hugel Riesling (11,70 € ½ pll / 89 p.) tasapainottaa persikan ja sitruunan voimin. Maku on kuiva ja mineraalinen.

Grillattu liha: Talvigrillauksen sesonki alkaa, joten on hauska vertailla saman tuottajan kahta eri punaviiniä. Eteläafrikkalainen 2019 Babylon’s Peak Shiraz Grenache (11,89 €/ 88 p.) antaa tuoksussaan tummaa luumua ja kivennäisainesmaisuutta. Täyteläinen, hapokas ja edelleen luumuinen maku ei aivan yllä aromin tasolle.

2015 Basson SMG (11,28 €/ 89 p.) tuoksuu luumulle ja mustaherukalle. Täyteläinen, hapokas ja kypsän tanniininen keskimaku vie rypälekuorimaiseen suutuntumaan.

Pastan jälkeen: Kun tarjolla on laadukasta lihaa ja yrtinoksa, venetolainen klassikko 2017 Masi Campofiorin (14,98 € / 90 p.) tuoksuu mukavan oreganomaiselta ja mustikkaiselta. Maun havuisuus ja marjankuorimaisuus riittäisivät riistallekin.

Aperitiivia Anitalle: Oma nimikkoviini on hauska juttu. Minulle se on Pétrus, vaikka en ole sitä maistanut kuin kerran ja nauttinutkin vain kerran. Anitat ja hänen ystävänsä pääsevät edullisemmin. 2017 Kos Anita Brut (19,80 € / 90 p.) tuoksuu tuoreelle leivälle ja maistuu napakalle valkoluumulle. Kroatian tuhti Dingac ihastutti jo maan kommunistiaikoina. Nyt kannattaa seurata myös kuohuviinejä.

Viikon viini

2015 Marqués de Cáceres Reserva (19,20 €/92 pistettä)

Tummanpunainen viini tuoksuu riojalaiseen tapaan perin yrttiseltä. Mielleyhtymä on jopa merellinen. Runollisesti ilmaisten kallioinen ja leväinen. Samalla aromi on kovapintaisen nahkainen ja tamminen, moderniin tyyliin.

Täyteläinen, hapokas ja tanniininen keskimaku jatkuu rodukkaan kireänä rypälekuorimaiseen pitkään jälkimakuun.

Huippuvuosi näkyy. Tämä on yksi parhaista alueensa edustajista, keskihintainen klassikko. Iso riista maistuisi.

Pisteet

50–69 huono

70–79 välttävä

80–84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit