7 hyvää viiniä, joissa on hyvä hinta-laatusuhde – alle 9 euron pullo on löytö

Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija Pekka Suorsa auttaa valitsemaan oikein.

12.2.2021 17:00

Työvoimavaltaisten alojen luoma hyödyke maksaa korkean verotuksen maassa maltaita. Oli se sitten vaikkapa hieno asunto, laadukas auto, tuore kala tai maukas vihannes.

Se, että korkeasta hinnasta huolimatta tuote suo ajoittain silkkoa sisältä, ei lämmitä mieltä.

Viime päivinä on tuntunut, että vain viiniä ostamalla saa rahoilleen varmasti vastineen.

Chile: Maailman paras edullisten viinien tekijä François Lurton toki hallitsee myös keskisarjat. 2019 Humo Blanco Edicion Limitada Sauvignon Blanc (15,98 €/ 90 p.) tuoksuu pähkinäiseltä, eikä se eksy lajikkeensa kliseisiin eli herukanlehtiin ja karviaisiin. Maku on kuiva, hapokas ja tiukkasyisen valkoherukkainen. Mineraalinen suutuntuma on harvinaista herkkua tähän hintaan. Vaalea kala sopii tyyliin.

Hanassa: Eteläafrikkalainen valkoviini 2020 Two Oceans Sauvignon Blanc (32,99 € 3 l/ 88 p.) elävöittää mattamaisella herukanlehdellään ja sopivasti yrttisellä maullaan kepeitä kalaruokia. 2018 American Redwood Zinfandel (34,99 € 3 l/ 89 p.) luottaa havuisuuteen, maustepippurimaisuuteen ja kuivattuihin hedelmiin hieman italialaiseen tapaan. Lodissa tosiaan tehdään maailman parhaat edulliset rypäleet. Punaviini sopii mausteisille liha- ja kasvisruoille.

Portugali: Karpaloisen makea ja yrttinen, lissabonilainen 2019 Vinhas do Ocidente (8,99 €/ 88 p.) kannustaa ripottelemaan ruokaan rutkasti pippuria. Niin et varmasti pety, varsinkaan hintaan. Jälkimaun hienoinen latteus jää ainoaksi heikoksi osaksi.

Chile: 2017 Cono Sur Single Vineyard 8 Grapesin (14,98 €/ 90 p.) hedelmäisyys kesti heittämällä kaurisstroganovin kerman. Tuoksu on seesteinen, silti voimakkaasti karhunvatukkainen. Hapokas maku on jo uhkean mustaherukkainen.

Australia: 2018 Penfolds Max’s Shirazin (29,48 €/ 92 p.) hienostuneen metsämarjainen aromi yhdistyy tammeen ja nappanahkaan. Täyteläinen, hapokas, kirsikankuorimainen ja muhkean mustaherukkainen ja marjankuorimainen maku vie tämän marmorisen Angus-välikyljyksen kumppaniksi.

Viikon viini

2017 Duas Uvas Premium, 12,98 €/89 pistettä

Hyvin tumma, punainen viini tuoksuu kypsälle luumulle ja punaherukalle. Tuhti hedelmä raikastuu miellyttävällä tavalla.

Täyteläinen, hyvin hapokas ja raikkaan punaherukkainen alkumaku ottaa uudestaan kopin luumusta ja lopulta esiin puskevat marmeladimainen mustaherukka ja karpalo. Suomen myydyimmän punaviinin isoveli lunastaa odotukset. Portugalilainen viini sopii punaiselle lihalle.

Pisteet

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit