Valoisampaa uutta vuotta! Tässä 7 hyvää kuohuvaa kippistelyyn – alle kympin löytö toimii - Viinit - Ilta-Sanomat

Valoisampaa uutta vuotta! Tässä 7 hyvää kuohuvaa kippistelyyn – alle kympin löytö toimii

Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija Pekka Suorsa auttaa valitsemaan oikein.

29.12.2020 13:05

Brexit tai ei: Paras englantilainen kuohuviini, jonka olen maistanut, on Nyetimber Classic Cuvée Brut (19,99 € ½ pll/ 94 p.). Omenankotineen ja mineraaleineen se tuo mieleen Bollingerin samppanjat. Tämä kruunaa mätihyytelöt ja kylmäsavukalat.

Edullinen: Yhtä erinomainen ostos omassa hintaluokassaan on australialainen Jean Pierre Classique Dry (9,98 € / 89 p.), jonka kireä valkoherukkaisuus, marjannukkamaisuus ja punamarjaisa teräksisyys pettävät suuta. Sokeria on nimittäin 20 g/litrassa, mutta se ei juuri kokonaisuutta vaaranna. Samalla se tasapainottaa aterian suolaisuutta.

Oikea väri: Punaviiniä ei tarvita, kun on Andre Delorme Cremant de Bourgogne Rosé (18,99 €/ 90 p.). Kirsikka ja vadelma ottavat mittaa mineraaleista ja punaherukasta. Kinkku ja kalkkuna pitävät tästä.

Aito asia: Samppanjaa sen olla pitää. Metsämansikkainen, mesimarjainen ja suolainen Drappier Champagne Rosé Nature (49,99 € / 94 p.) on täsmäohjus.

Täsmäase: Italialainen Bolla Prosecco Extra Dry (16,99 € / 90 p.) miltei turskauttaa nenän tukkoon, mutta tasapainottuu kuin taikaiskusta. Siinä on orvokkia, punaista omenaa ja kanelia. Tämä kunnioittaa Valdobbiadenen mainetta.

Espanjalainen uusivuosi: 2016 Villa Conchi Imperial Cava Extra Brut (16,99 € / 91 p.) välttää maanaromit tarjoten hienostunutta hyökkääväisyyttä ja kukkaisia yrttejä. Nadal Original Reserva Corpinnat Brut (18 € / 90 p.) luottaa puolestaan metsämarjaisuuteen ja teräksiseen kivennäismäisyyteen.

Ressò Cava Brut Nature (9,48 € / 89 p.) tarjoaa alle kympillä rutikuivaa mineraalisuutta ja päärynää. Nature mutta ei mikään tortura.

Viikon viini

2014 La Rioja Alta LAT 42 Reserva (15,85 €/91 pistettä)

Tässä on oiva lahjaviini, mutta se olisi sopinut jouluateriallekin, kunhan kinkkukastike on tuhdin täyteläistä ja makeat uunilaatikot eivät ole pääosassa. Ehkäpä parhaan klassisen Rioja-tuottajan edullista sarjaa edustava punaviini tuoksuu miellyttävän lempeältä, metsäiseltä ja yrttiseltä.

Keskitäyteläinen, hapokas ja sopivan katkeromainen keskimaku johtaa kepeään hapankirsikkaiseen ja yrttiseen jälkimakuun.

Pisteet

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit