Viinilehti: Tässä ovat Alkon parhaat punkku ja valkkari vuonna 2020 - Viinit - Ilta-Sanomat

Viinilehti: Tässä ovat Alkon parhaat punkku ja valkkari vuonna 2020

Vuoden punaviini ja valkoviini on valittu, kuten myös Vuoden viininystävä ja viiniravintola.

Tämän vuoden voittajaviinien hinnat ovat 20 euron molemmin puolin.­

12.11. 16:08

Viinilehti on julkaissut voittajat Vuoden punaviiniksi ja Vuoden valkoviiniksi. Lehti on valinnut Vuoden puna- ja valkoviinin vuodesta 2004 lähtien.

Keskiviikkona virtuaalisesti järjestetyssä tilaisuudessa julkistettiin lisäksi Vuoden viininystävä ja Vuoden viiniravintolan palkinnon saajat.

Tänä vuonna Vuoden punaviini on espanjalainen Viñedos de Alfaro Conde Del Real Agrado Reserva 2012.

– Erittäin upeasti ja harmonisesti kehittynyt Viñedos de Alfaro Conde Del Real Agrado Reserva 2012 ihastuttaa herkullisella tasapainoisuudellaan ja moniulotteisella aromimaailmallaan, perusteluissa kuvaillaan.

– Viini jättää pitkään maistuvan, tasapainoisen, paahteisen ja herukkaisen jälkivaikutelman, perusteluissa kerrotaan myös.

Pullo voittajapunaviiniä maksaa hieman alle 20 euroa.

Vuoden valkoviini 2020

Viinilehden Vuoden valkoviini 2020 on ranskalainen Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forge 2018 (21,99 €).

– Tuo tyylikkäästi ja hillitysti esille Sauvignon Blanc -lajikkeen ominaisuuksia sekä alkuperäalueen tyypillisiä mineraalisia vivahteita.

Raikasta ja kuivaa viiniä kuvailtiin perusteluissa myös seuraavasti:

– Eloisa hapokkuus tuo makuun ryhtiä ja kannattaa kokonaisuutta veden kielelle nostattavaan, valkoherukkaa, tuoreen omenaista ja mineraalisuuttakin aromeiltaan muistuttavaan, varsin pitkään jälkivaikutelmaan, joka nostaa veden kielelle.

Alkon viinejä arvostellaan vuoden aikana

Voittajaviinit valitaan siten, että Viinilehden Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistavat ja arvioivat vuoden aikana Alkon viinivalikoimaa. Maistelut tehdään sokkona.

Kilpailuun osallistuvat Alkon vakiovalikoiman tuotteet.

Tänä vuonna viinimaahantuojilla oli kuitenkin ensimmäistä kertaa mahdollisuus ilmoittaa mukaan myös tilausvalikoiman viinejä.

Parhaista viiden tähden ja maksimissaan noin 30 euron viineistä valitaan voittajat useiden uudelleenmaistamiskertojen jälkeen.

– Valitessamme voittajia ei kriteeriksi riitä, että vain tykkäämme valituista viineistä, vaan voittajaviineissä pitää korostua viinien autenttisuus ja jäljitettävyys suhteellisesti enemmän kuin tekninen laatu ja tasapainoisuus. Kaikki viiden tähden viinit ovat toki teknisesti korkealaatuisia ja harmonisia, Berglund ja Rinta-Huumo kertovat.

Sami Hedbergillä on pieni samppanjakellari

Viinilehden Vuoden viininystävä 2020 on koomikko, näyttelijä ja yrittäjä Sami Hedberg. Palkittu on tässä kategoriassa julkisuuden henkilö, joka ”rakastaa viinejä eikä arkaile puhua aiheesta.”

– Rakastan erityisesti punaviinejä. Pidän voimakkaista tanniineista sekä tummista ja täyteläisistä mauista. Amarone on yksi ihan lempparini – samoin kuin barolot. Ja onhan minulla pieni samppanjakellarikin, Hedberg kertoo lehdelle.

Vuoden viiniravintola 2020 on Helsingissä sijaitseva Viinibaari Apotek. Ravintolaa kiitettiin sen miljööstä, pientilojen artesaaniviineistä ja kohtuullisesta hinnoittelusta.

Viinibaari Apotek sijaitsee vanhan apteekin tiloissa.

Viinibaari Apotekin kiinteät jugend-hyllyt ovat suojeltuja.­

– Keskeisellä paikalla sijaitseva viinibaari on ollut suosittu kohtaamispaikka ensi metreiltä lähtien. Tunnelmallinen sali on remontoitu pieteetillä ja vanhaa apteekkihistoriaa kunnioittaen, perusteluissa todetaan.

Viinilehti julkaisi toukokuussa myös Vuoden roseeviinin.

Toukokuussa julkistettiin lisäksi yleisön suosikit. Viinilehden Vuoden valkoviini yleisön suosikki 2020 on Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2017. Yleisön suosikki punaviineistä on tänä vuonna Luigi Bosca Cabernet Franc 2015.

Yleisön suosikki valkoviineistä.­

Lähde: Viinilehti

Lue myös: Suomen paras olut on valittu – sarjojensa parhaista löytyi myös alkoholiton yllättäjä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit