Edullisten viinien ystävä aloittaa kulutusjuhlat.
Vanhoja lehtiä selaamalla tulee kauhisteltua, kuinka monta tuntia työmies joutui puurtamaan ostaakseen vaikkapa television. Nyt on halpaa siihen verrattuna. Viinin hinnat tuntuvat puolestaan nousseen, mutta viljelytekninen kehitys nosti vastapainoksi laatua.
Maa-artisokkikeitto: Pfalzin 2019 Neiss Riesling Hochgewächs (13,89 €/ 90 p.) vaihtaa persimoninsa mineraaliseksi.
Munakoisokaviaari: 2019 Castillo de Molina Reserva Chardonnay (11,49 €/ 89 p.) on Chilen parhaita ostoksia. Kurkkuliemi, sitruuna ja limetti luovat mainion yhdistelmän.
Grillattu cantaloupe-meloni: Kastilialainen osuuskuntaviini 2019 Susuena Blanc de Noir Bobal (9,98 € / 90 p.) tuoksuu hunajamelonin kuorelle ja maistuu rapean sitruunaiselle.
Äyriäissalaatti chilillä: Rheinhessenin 2019 Kendermanns Organic (9,98 € / 88 p.) avaa leveällä omenalla, mutta puolikuiva maku vivahtaa sitruunaan.
Lohi: Coonawarran 2018 Mo Sisters Chardonnay (14,90 € / 91 p.) tuoksuu mattamaiselle ananakselle ja tammelle. Maku on kuiva, hapokas, raikkaan keltaluumuinen ja mineraalinen.
Uunisiika: Argentiinalainen 2019 Chakana Nuna White Blendin (13,99 €/ 90 p.) kukanlehtimäisyys ja mineraalisuus luovat jännittävän biodynaamisen poljennon.
Porsaan ribsit: Riverinan 2019 The Original M8 (7,99 € / 87 p.) nimi tulee sanasta ”mate”. Raikkaan kirsikkainen viini ei hinnalla pullistele.
Edullinen punaviini sai hyvät pisteet.
Padasta pihviin: Chileläinen 2018 Cono Sur Bicicleta Reserva Syrah (8,98 € / 88 p.) uskaltaa tuoksua tallintakustalta ja maistua rapean havuiselta.
Karitsan filee: 2016 Faustino Art Collection Crianza (13,49 € / 90 p.) luottaa hillittyyn metsämarjaisuuteen ja vaniljaiseen tammeen. Hyvä yrttinen jälkimaku on täyttä riojaa.
Riista: Bierzon 2016 Leo Martin Selección Mencían (13,99 € / 91 p.) aromi muistuttaa hapankirsikkaa, kuivattua lihaa ja rosmariinia. Maku on mustapippurinen, havuinen ja riistalieminen.
Viikon viini
2017 Freixenet Vintage Reserva Cava Brut Nature (13,95 €/ 90 pistettä)
Viikon viini on edullinen kuohuviini.
Rodukkaan mineraalinen ja kireän sitruunainen tuoksu virittää tunnelmaan. Kuiva, hapokas ja hedelmäinen keskimaku johtaa kuivattuun hentoon aprikoosiin. Jälkimaku on sitruunainen, ja suutuntuma mineraalinen.
Tämä on paras suurtuottajan cava, jonka olen maistanut.
Sokeria on vain 2 g/l, joten tasapaino on järkkymätön. Ei enää japanilaisen ruoan kuohuviini, vaan valitsisin kasvisruoan, vaikkapa selleripohjaisen salaatin.
Pisteet
50–69 huono
70–79 välttävä
80– 84 tyydyttävä
85–89 hyvä
90–94 erinomainen
95–100 klassikko