10 hyvää viiniä eri ruoille sienistä broileriin – arvio myös Pirkan punaviinistä - Viinit - Ilta-Sanomat

10 hyvää viiniä eri ruoille sienistä broileriin – arvio myös Pirkan punaviinistä

Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija Pekka Suorsa auttaa valitsemaan oikein.

­

11.9. 14:08

Elokuun sato on kerätty. Korjataan mukaan myös parhaat viiniuutuudet. Aloitetaan kaikkien aikojen sienikesästä.

Tatit: Luomuisen 2018 Jean Biecher Édition Terroirs Gewurztraminerin (15,98 €/ 92 p.) tuoksu on viettelevän viskimäinen ja punamarjainen, persoonallinen, jollei jopa outo. Puolikuiva, lajikkeeksi hapokas ja metsäsienimäinen maku on napakka.

Isot äyriäiset: 2018 Fontanelle Chardonnay (19,98 €/ 92 p.) tulee Montalcinon kukkuloilta. Trooppiset hedelmät, tammi ja mineraalisuus tekevät liiton.

Siika: 2019 Zenato Soave Classico (11,89 €/ 89 p.) toimii napakaksi paistetun kalan kanssa kepeästi, valkoherukkaisesti ja sopivan yrttisesti.

­

Karitsa: Huokea punaviini ei yleensä riitä, mutta 2016 Vinea Tempranillo Crianza (13,90 € / 89 p.) tekee poikkeuksen Espanjan Cigalesissa. Tahmea metsämarjaisuus tasapainottaa kuivatulla lakritsilla.

Grillikassler: Douron luomuklassikko 2016 Carm (13,99 €/ 90 p.) vetää vertoja Ranskan Pomerolille mustikan ja grafiittinsa ansiosta.

Naudan välikyljys: Aussien vakaa kestomenestyjä 2018 Penfolds Koonunga Hill Shiraz-Cabernet Sauvignon (14,99 €/ 90 p.) luottaa karpaloon ja kirsikkaan. Suutuntuma on marjankuorimainen.

Mausteinen broileri: 2018 Buffalo Barrel Bourbon Barrel Aged Zinfandel (12,98 €/ 89 p.) on häpeämättömän kaupallinen viini, joka parantaa toisella maahantuodulla vuosikerralla. Kerran näinkin. Etiketti huomioon ottaen viini on hillitty ja tasapainoinen sopien lipittelyn lisäksi kevyeen grillaukseen.

Sorsa: Kun ensimmäiset saaliit ovat riippuneet, ei kaikkea kannata pakastaa. Katalonialainen 2016 Perelada 5 Finques Reserva (16,99 €/ 91 p.) luottaa silkkiseen metsämustikkaan, nahkaan ja tummiin luumuihin.

Juhla: Halpissamppanjat sikseen. Jos perinteisen, tunnetun talon kuiva laatu maksaa nelisen kymppiä, se ei ole kallista. Ei ainakaan kerran loppukesässä. Leipämäistä ja hunajaista Gosset Champagne Extra-Brutia (40,89 € / 91 p.) ei hevin ylitetä.

Viikon viini

2015 Pirkka Amarone della Valpolicella Classico (37,49 €/92 pistettä)

Suomalaiset ovat armotonta amarone-kansaa. Tuhdeista tuhdeimpia, alkoholisista alkoholisimpia? No, ei aina vain siksi. Huippuvuosi näkyy ensinuuhkaisulla: elegantti, viikunainen ja luumuinen.

Erittäin täyteläinen, hapokas ja amaroneksi moderni, raikas maku. Kuivattu liha viipyy suutuntumassa. Sartorin oma edullisempi vastaavan vuosikerran amarone oli sekin 90 pisteen viini.

Ruokaviineinä nämä ovat haasteellisia. Habaneron ja kasvisten kanssa vokatut jättiravunpyrstöt, on teoriassa käsittämätön, mutta käytännössä mainio ruoka, koska viinin makeus kohtaa hedelmäisen chilin poltteen.

­

Pisteet

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit