Parhaat valkoviinit juhannuksen kalapöytään – näille pulloille asiantuntija antaa lähes täydet pisteet - Viinit - Ilta-Sanomat

Parhaat valkoviinit juhannuksen kalapöytään – näille pulloille asiantuntija antaa lähes täydet pisteet

Valkolihainen kala nauttii valkoisesta viinistä.

Julkaistu: 17.6. 14:28

Valkoviinien aika palaa, kun vaalealihainen kalaa nousee mökkikatiskasta tai kaupan tiskiltä.

Nyt on aika unohtaa Suomen kalamarkkinoita jäytävä punalihaisen kalan tulva ja vaihtaa vaaleampaan. Ahven, kuha ja hauki ovat elegantteja maultaan antaen mahdollisuuden kokeilla valkoviinien monitahoisia lajityyppejä.

Hauelle: Ranskalainen rakastaisi runsaita haukivesiämme, vaikka taimenta harva se päivä somessa nostava jänkäkoiraksi sitä edelleen saattaa kutsuakin. Taitaa kyse olla enemmän kalastajakokin omista taidoista. 2019 Château Bonnet Blanc (11,99 € / 90 p.) tuoksuu kukkealle piristyen ruohomaisuudella. Kuiva, hapokas ja napakan minttuinen maku rapeutuu. Hurja ostos hyvältä vuodelta.

Ahvenfilee: Siirrytään Bordeaux’sta Chablis’n puolelle. Kivennäisainemainen ja villiminttuinen 2018 Laroche Chablis L Organic (23,48 € / 91 p.) on ollut vuosia loisto-ostos. 2018 Domaine de Biéville Chablis (19,88 € / 92 p.) haastaa savuisella ja mineraalisella tuoksullaan. Kuiva, hapokas ja suolaisen mineraalinen maku jatkuu pitkään.

Kuhalle: Rheingaun 2018 X-Berg Rieslingin (15,95 € / 90 p.) on tuottanut Markus Lundén, Rüdesheimin legendan, Georg Breuerin, ruotsalais-saksalainen viinintekijä. Hienostuneen runsas omena ja metsäyrtit tuoksuvat.

Maku on kuiva, hapokas ja raikkaan sitruunainen. Eleganssia etukenossa.

Itämaiselle kuhalle: Nyt otetaan höyrytyskorit esille. Kuten Alsacessa, Muscat-lajikkeesta tehdään Itävallassa kuivaa 2017 Rabl Gelber Muskatelleria (14,98 € / 91 p.), jonka mausteinen ja kukkea tuoksu vie sen aasialaisten ruokien pariin. Tämä on puolikuivaa ja hedelmä paksua, mutta yrttinen kärki napauttaa sitä. Valkopippurinen jälkimaku on persoonallinen.

Herkkusieniä lisukkeeksi: 2019 Garzón Sauvignon Blanc (14,91 € / 91 p.) tuoksuu mintulle ja herkkusienille. Sokkona tuoksutellessa tämän luulisi pohjautuvan Pinot Gris’hin.

Kuiva, hapokas ja rutisevan sitruunainen, veriappelsiinimainen maku ei kestä kermakastikkeen latistavaa vaikutusta, mutta vaaleaa kalaa grillatessa se korvataankin vaikkapa oliiviöljyllä.

Viikon viini

2019 Pirkka Riesling (13,80 €) 90 pistettä

Vaaleankeltainen, liki väritön viini tuoksuu hienostuneen omenaiselta ja aavistuksen ruohoiselta. Kuiva, hapokas ja täyteläinen, rapea ja tiukkasyisen omenainen maku jatkuu sitruunaiseen loppuun. Erinomainen tasapaino viehättää. Luomuviinin tekee Weingut Steinmühle, ”kivimylly”, Saksan Rheinhessenissä. Pirkka-viinit ovat loistaneet laadultaan poikkeuksetta. Tämä säteilee kesäisten salaattien ja vaalean kalan kanssa.

Viikon viini on 2019 Pirkka Riesling.

Pisteet:

50–69 huono

70–79 välttävä

80–84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit