Parhaat viinit grilliruoille – ja yksi loistava pussiviini - Viinit - Ilta-Sanomat

Parhaat viinit grilliruoille – ja yksi loistava pussiviini

Pussi- ja laatikkoviineissä on hyviä vaihtoehtoja.

Julkaistu: 15.5. 18:10

Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija Pekka Suorsa auttaa valitsemaan oikein.

Grillaat sitten kaasulla, hiilellä tai puulla, viinin pitää olla hedelmäistä ja täyteläistä.

Grilliviinistä ei haeta puun tai savun aromeja. Ei, vaan vastakohtaisuutta. Vältetään kovaa hapokkuutta ja haetaan hyvää hedelmäisyyttä.

Tämän takia Uuden maailman viinit toimivat usein paremmin kuin eurooppalaiset.

Loimukalalle: Se ei kuitenkaan estä eteläafrikkalaisen 2019 Lanzerac Chardonnayn (17,99 € / 91 p.) ilmiselvää chablismaisuutta toimimasta. Tuoksu on tiukan kivennäismäinen, mutta maun pehmeä hapokkuus, voi ja suolaisuus vievät tämän loimu- ja savukalojen kumppaniksi.

Grillatut kasvikset: Nyt on Ranskallakin ja Elsassilla paikkansa. 2018 Pfaff White Tie (13,99 € / 90 p.) on aito pinotgris. Puolikuiva, pehmeän hapokas, leveähkön sienimäinen ja minttuinen maku ei ole lajikkeelle tyypillisesti kovin hapokas, mutta mausteinen ruoka pitää tämän valkoviinin tyylistä.

Vegemätölle: 2018 Touchdown Zinfandelin (24,99 €/2,25 l / 89 p.) ei ole lajikkeelle ominaisesti hillomainen, vaan antaa tyylikkäästi kuivattua luumua. Kalifornian Lodissa ei tuoteta maailman parhaita rypäleitä, vaan maailman parhaita edullisten viinien rypäleitä. Jäännössokerinen ”sticky ribsien” punaviini sopii myös maltillisesti maustetuille grillilihoille ja varsinkin kasviksille.

Meksikolaisvaikutteiselle: 2016 L.A. Cetto Petite Sirah (18,95 € / 90 p.) viilennetään grillatun broilerin kumppaniksi. Tulee Baja Californiasta. Se tuo mieleeni tapaamani sandiegolaisen, jolta en malttanut kysyä, kuka omistaa Kalifornian lahden. Vastaus: USA. Trumpin totuudenjälkeisiä etiäisiä jo 1980-luvun lopulta. Rehdin metsämarjainen punaviini on kaskun arvoinen.

Kypsälle lihalle: Chileläinen Viña Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon (15,48 € / 90 p.) ei ole koskaan ollut tanniininen. Ei ole myöskään vuosikerta 2018, mutta riistamaisuus ja katajamaisuus tekee siitä laadukkaan kumppanin, kun haluaa vaikkapa karitsansa liki pitäen kypsänä.

Hickory-savuiselle: 2017 Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz (18,69 € / 90 p.) on uutettu australialainen. Lihaneste, mustaherukka ja luumu ovat pääosassa.

Viikon viini

2019 Nau Mai Sauvignon Blanc (23,90 €/1,5 l) 91 pistettä

Vaaleankeltainen viini tuoksuu raikkaalta noudattaen lajikkeen vakiokaanonia mustaherukanlehtineen ja limetteineen.

Kuiva, sopivan hapokas ja keskimaun jälkeen leppeän karviaismainen suutuntuma ei syyllisty Uuden-Seelannin valkoviinejä vaanivaan liikaan greippimäisyyteen.

Juurespaistokset ja jogurttikastike sopivat pussiviinille, myös valkoiset parsat hollandaisella.

Lue myös: ”Hillitön ostos” – asiantuntija antoi Alkon top 5 -hanaviineille arvosanat

Pisteet:

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit