Parhaat viinit vappuun – hyvä tonkkaviini ja pikkolopullo - Viinit - Ilta-Sanomat

Parhaat viinit vappuun – hyvä tonkkaviini ja pikkolopullo

Julkaistu: 29.4. 13:11

Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija Pekka Suorsa auttaa valitsemaan oikein.

Vappuviini nautitaan viestitellen tai kahden hengen piknikillä.

Pihapiknikistä nauttivien on syytä unohtaa pulloon pakatut viinit vappuna. Muovi, pahvi ja alumiini eivät paljoa paina, eivätkä särkyessään aiheuta vaaraa. Mutta ennen kaikkea pullopalautukset jäävät vähiin. Altistuminen vähenee.

Jos vaihtoehtona on virtuaalipiknik, niin kuvapuheluissa on mukava esitellä erikoisia pakkauksia.

Veikkaan, että kuohuviinit jäävät poikkeuksellisesti paitsioon. Juhlimisen aihetta ei juurikaan ole, mutta rentoa yhteydenpitoa kaivataan. Valkoviini ja rosee maistuvat.

Tetra: 2019 Santa Helena Chardonnay (5,97 € 0,5 l/ 88 p.) on pakattu pahviin. Neliön muoto hämää. Häveliäs mies kätkee tetran kämmeneensä, vaikka se sisältää miltei kokonaisen pullon verran. Kukkea tuoksu ja viherparsamainen maku ohjaavat tämän parsasalaatille.

Alumiinitölkki: Oluttölkki on Yhdysvalloissa hieman suurempi kuin meillä. Nyt siitä kaadetaan puolikuivaa, pehmeän hapokasta ja vadelmaista roseeta, joka käy pippuristen makupalojen kanssa: House Wine Rosé Bubbles (9,95 € 0,375 l / 86 p.).

Puolitoista litraa tonkassa: 2019 Rabbit Island Riesling (23,90 € 1,5 l/ 89 p.) tulee Uudesta-Seelannista. Kypsä omenaisuus ja rapea päärynämäisyys sopivat kylmän katkarapupastasalaatin kumppaniksi.

Perinteinen: Maistettuja laseja tai mukeja ei sitten kilistellä. Isohko ryhmä pitää reilun turvavälin valitessaan espanjalaisen Cerro Rose Organicin (29,99 € 3 l/ 89 p.). Savulihainen ja napakan punaherukkainen rosee maistuu kylmän perunamunakkaan sekä jamon serranon kanssa.

Pullo: Jos lasia sen on oltava, valitsen 2019 Gassier Coteaux d’Aix-en-Provence Organicin (13,99 € / 89 p.). Caesar-salaatti maistuu kuivan, lempeän lihaisan ja ruusunmarjaisen roseen kanssa. Burberry-kuosia suosiva ihastelee etiketin tartan-kuviota.

Pikkolo: Yhden hengen eristyksissä Quanto Basta Pignoletto Frizzante (3,29 € 0,2 l/ 88 p.) riittää. Emilia-Romagnan pirskahteleva ja havuinen valkoviini sopii hyvin graavikalalle hienoisen jäännössokerinsa ansiosta.

Viikon viini

2018 Nederburg Winemaster’s Reserve Sauvignon Blanc

(11,28 €/89 pistettä)

Vaaleankeltainen, liki väritön valkoviini tulee Etelä-Afrikasta. Silti tämä on muistuttanut tuoksullaan Ranskan Loiresta.

Viini ei niinkään toista Uuden maailman Sauvignon Blanc -kliseitä mustaherukanlehdistä karviaiseen, vaan on elegantin omenainen ja lehtimäinen. Kuiva, hapokas ja rapean sitruunainen maku sopii hyvin vaalean parsan kanssa. Myös kasvisversio kaalikääryleistä maistuisi.

Pisteet

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit