7 viiniä, joissa on erittäin hyvä hinta-laatusuhde – asiantuntija teki myös hanaviinilöydön

Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija Pekka Suorsa auttaa valitsemaan oikein.

Vaikeina aikoina tukeudutaan perinteisiin valintoihin.

Reilu viikko sitten tuli ensimmäinen viesti, mitä tuleman pitää: kuulemma Malmön Systembolaget pullisteli viininostajia. Kuten usein muulloinkin, Suomi seurasi viiveellä.

Alkoissa myydään viiniä hyvin.

Vuoden 1991 lama, 2008 finanssikriisi ja ehkäpä myöskään vuoden 2020 korona eivät vähennä viinin kulutusta yleisindeksien mukaan. Tallinnan tuliaiset ja ravintolamyynti romahtavat, mutta Alkon myynti kompensoi.

Nyt kannattaa hakea vakiintuneita, hyvän hinta- ja laatusuhteen viinejä.

Yleisviini kalalle: Menneitä ovat ajat, jolloin portugalilainen vinho verde vei ikenet verille. 2017 Anselmo Mendes Contacto Alvarinho (17,90 € /91 p.) tuoksuu havuilta ja yrteiltä. Mineraalisuus johtaa leveähkön täyteläiseen makuun.

Mausteiselle ruoalle: Saman maan luumuinen punaviini 2018 Escada Touriga Nacional (9,99 € /87 p.) on mausteisen ja pippurisen grillauksen viini.

Linturuoille: Katalonialainen 2015 Torres Gran Sangre de Toro Reserva (14,98 € /90 p.) on vuosien saatossa muuttunut robustista grilliviinistä havuiseksi ja kirsikkaiseksi pinotnoirin korvaajaksi. Se maistuu linturuokien ja vaikkapa riistalihapullien kanssa.

Aperitiivi: Ei kuitenkaan unohdeta uusiakaan tulijoita. 2017 Lumen Brut Reserva (15,99 € /89 p.) on ensimmäinen Riojan kuohuviini, jonka maistan. Terävyyttä ja yrttejä tämä tarjoaakin kuten alueensa punaviinit. Nimi viittaa Haroon, joka sai Riojan ensimmäisenä kaupunkina sähköiset katuvalot.

Hanasta viiniä: Kun karamelli yhdistyy limettiin, löytyy tasapaino. Argentiinalainen 2019 Norton Torrontes Sauvignon Blanc Chardonnay (29,98 € 3 l /88 p.) tarjoaa kuivaa napakkuutta, joka useimmiten laatikkoviineiltä unohtuu.

Pastalle: Tämä voisi olla legendaarisen televisohahmon lempiviini, koska viinin nimi kääntyy Raidin suosimaksi sanonnaksi ”niinpä”. 2018 Piccini Così Chianti (13,89 € / 89 p.) alkaa marsipaanilla ja muuttuu yrttisemmäksi. Maku on keskitäyteläinen, hapokas ja lihaisan pippurinen.

Viikon viini

2016 Borsari Amarone della Valpolicella 19,98 €/90 pistettä

Tummanpunainen. Tämä tuoksuu amaroneksi hillitysti ja elegantisti: kuivattuja hedelmiä ja lihan pintaa. Täyteläinen, hapokas ja rapean kirsikkainen keskimaku saa pippurisen jatkon.

Tuottaja tekee viininsä modernilla tyylillä. Tämä käy liharuokien yleisviiniksi tasapainonsa ansiosta. Amaronen perussynteihin ei kapsahdeta. Tässä ei ole mitään liian raskasta tai makeaa. Häkellyttävä on hintakin. Alle kahdenkympin ei ole menty aiemmin, ja vakiintunut taso tällä laadulla alkaa kymmentä euroa kalliimmalla.

Pisteet:

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit