Hyvä viini uunilohelle, sushille ja pihville – laatuviinejä saa alle 20 eurolla - Viinit - Ilta-Sanomat

Hyvä viini uunilohelle, sushille ja pihville – laatuviinejä saa alle 20 eurolla

Laatupunaviinejä saa alle 20 eurolla pullo.

Laatupunaviinejä saa alle 20 eurolla pullo.

Julkaistu: 10.1. 13:01

Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija Pekka Suorsa auttaa valitsemaan oikein.

Lasillinen rypälejuomaa kuuluu viinimaiden perhepöytään, mutta sitä ei särvitä kaksin käsin. Etelässä ei kaivata tipatonta tammikuuta.

Suomalainen normi on se, että pullollinen viiniä ei tunnu kahdelle hengelle riittävän. Kyse on laadusta ja määrästä. Edellistä kaihdetaan, ja jälkimmäistä painotetaan.

Käännetäänpä asetelma nurinniskoin. Lasketaan määrää ja nostetaan laatua.

Sushille ja vegeruoille: Elsassilainen valkoviini 2018 Jean Biecher Moshi Moshi Organic (12,99 € /89 p.) tuoksuu vahvan yrttiseltä ja omenaiselta. Kuivan maun mineraalisuus kätkeytyy hedelmän alle. Nimi viittaa japanin kielen ilmaisuun haloo haloo. Ei siis tarjota aina kuplajuomaa japanilaistyylisten riisipalleroiden kanssa.

Vaalealle kalalle: Loiren klassikko 2016 Henri Bourgeois Sancerre Le MD de Bourgeois (16,71 € ½ pll / 91 p.) tarjoaa villin marjaisan ja rapean omaehtoisen tyylin. Seuraava vuosikerta on vielä parempi. Huomasin tämän Viking Gabriellalla. Sopi erinomaisen hyvin myös rapean nieriän kanssa.

Uunilohelle: Smetanaa ja sitruunaa päälle, ja 2018 Laroche Chablis L Organic (23,48 € /92 p.) rapsahtaa seuraan kivennäisainemaisena ja tuhdin sitruunaisena.

Broilerille tai vegepullille: Siirrytään punaviineihin. Vaalea liha maistuu uusiseelantilaisen 2018 Mud House Central Otago Pinot Noirin (16,97 € / 90 p.) hapankirsikkaisen ja savulihainen tuoksun sekä punaherukkaisen maun seurassa.

Pippuripihville tai chili sin carnelle: Jos kaipaa tukevampaa ruokaa, niin argentiinalainen 2018 Los Intocables Black Malbec (14,89 € / 89 p.) antaa mausteille makean tummaluumuista, suklaista ja metsämustikkaista vastapainoa. Käyttö ja ruoka ratkaisevat. Muuten tämä on aivan liian jäännössokerinen (8 g/l) makuuni. Nimi tulee Lahjomattomat-elokuvasta.

Naudanpihville: 2017 Cono Sur Single Vineyard Block 18 Cabernet Sauvignon (14,99 € /90 p.) kunnioittaa lajikkeensa mustaherukkaisuutta, mutta jälkimaku on kivennäispitoinen. Se ei syyllisty chileläisiin hillomaisuuksiin saati mitäänsanomattomuuksiin.

Viikon viini

2018 Pago del Vicario Blanco de Tempranillo (13,63 €/90 pistettä)

Oljenkeltainen viini nostaa mukavasti päätään. Punainen metsämarja tuoksuu. Se tuo mieleen Hanna-mummin sekoittaman marjaveden 1970-luvun alun Säräisniemellä. Kuiva, hapokas ja rapean kirsikkainen maku parantaa edellisestä vuosikerrasta.

Kastilialainen valkoviini tehdään tummista rypäleistä. Se toimi erinomaisesti mustajuurikeiton särpimenä ja vielä paremmin wieninleikkeiden kanssa. Leivitetty liha muuttaisikin itävaltalaisen zweigelt-punaviinin suussa tahmeaksi. Tämä on hyvä vaihtoehto.

Pisteet

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit