6 hyvää viiniä viime hetken lahjoiksi tai joulupöytään - Viinit - Ilta-Sanomat

6 hyvää viiniä viime hetken lahjoiksi tai joulupöytään

Kuvituskuva
Julkaistu: 20.12.2019 18:02

Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija Pekka Suorsa auttaa valitsemaan oikein.

Viini on yksi parhaista ja mieluisimmista joululahjoista.

Edes kaikki absolutistit eivät harmistu, sillä hänellä on luultavasti viinistä pitäviä ystäviä, joille ymmärtäväinen isäntä tarjoaa juotavaa.

Se, että saa viinipullon, lienee kaikkia ilostuttava asia. Jää yksi reissu A-valintaan väliin. Täysi pullo on helposti nautittava ja tyhjänä kierrätettävä kulutustavara.

Gastronomiasta pitävä ilostuu, kun viinikaapin valinnanvara kasvaa. Kaiken lisäksi kuukauden upouutuudet sopivat joulun ruoille.

Graavikalalle: Perämerenlohenpunainen eli hieman siikaa punaisempi J. de Telmont Grand Rosé Champagne Brut (39,99 € / 93 p.) tuoksuu lempeän mineraaliselta ja maistuu napakan valkoherukkaiselta. Jälkimaku on pitkä ja suolainen.

Kalkkunalle: 2018 Bourgogne Chardonnay Couvent de Jacobins (10,89 € ½ pll /90 p.) on aromiltaan tyylikkään tamminen, aavistuksen mineraalinen. Se maistuu kuivalta, napakan hedelmäiseltä ja kypsän sitruunaiselta. Jälkimaku on pitkähkö ja valkopippurinen.

Kinkulle: Monille joulun väri on kuitenkin tummempi. Väriltään karpalo-cocktailia muistuttava 2018 Musar Jeune Rosé (17,95 € / 90 p.) tuoksuu kypsän vadelmaiselta. Kuivassa, hapokkaassa ja napakan punaherukkaisessa maussa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, mutta mineraalinen jälkimaku vie tämän huippuroseeksi. Libanonilaisen klassikkotuottajan viini sopii myös kinkun korvaaville kasvispohjaisille tuotteille.

Ankanrinnalle: Argentiinalainen 2018 Santa Julia Pinot Noir Flores Negras (17,50 € /91 p.) on lajikkeensa edustajaksi tanniininen ja kireän kirsikkainen, joten se ohjataan punalihaiselle linnulle.

Kellariin: Etelä-Afrikan viileimmältä laatuviinialueelta tuleva 2016 Elgin Vintners Pinot Noirin (23,98 € / 92 p.) hedonistisen kypsä, kehittyneen hedelmäinen tuoksu on ihme kyllä samalla tyyliltään silkkinen. Täyteläinen, hapokas ja kypsän parkkihappoinen maku jatkuu nuorekkaana aromiin verrattuna.

Viikon viini

2014 Gibier, 14,99 € (90 pistettä)

Bordeaux’n punaviinin lämminhenkinen tuoksu ihastuttaa: mattamaista savulihaa, kuivaa mustaherukkaa ja pippuria. Keskitäyteläinen, hapokas ja kypsän kirsikkainen maku maustuu kuivatuilla hedelmillä ja lehtimäisyydellä. Viinin alkuperäluokituksesta ei osaisi edullista hintaa ennustaa. Etiketin AC Haut-Médoc ei jää harrastajalta huomaamatta. Château Liversanin cru bourgeois -viini ei missään nimessä sovi joulupöytään, mutta on oiva lahja tai punaisen lihan taltuttaja.

Pisteet:

50–69 huono

70–79 välttävä

80–84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit