Vuoden viinit on valittu – paras valkkari on alle 15 euron riesling - Viinit - Ilta-Sanomat

Vuoden viinit on valittu – paras valkkari on alle 15 euron riesling

Vuoden parhaiksi nousivat alle 20 euron viinit.

Vuoden parhaiksi nousivat alle 20 euron viinit.

Julkaistu: 14.11. 11:15

Viinilehti on valinnut vuoden parhaat viinit. Vuoden paras valkoviini on 15 euron tuote.

Viinilehti on jälleen julkistanut vuoden parhaat viinit sekä parhaan viiniravintolan. Tiedotteessa kerrotaan, että Viinilehden Vuoden viini -kilpailuun osallistuvat kaikki Alkon vakiovalikoiman viinit.

Vuoden valkoviini on tänä vuonna Ribbonwood Riesling 2015, Uusi-Seelanti (14,99 €). Vuoden punaviini on Tommasi Crearo 2016, Italia, (19,99 €).

Lehti valitsi myös Vuoden 2019 viiniravintolaksi tamperelaisen Kajon. Ravintola on perustettu vasta viime vuonna. Perustajat ovat Marko Simunaniemi, Veli-Matti Lampinen ja Panagiotis Lykoudis ja tänä vuonna ravintolan yhteyteen avattiin lisäksi Villit ja Viinit -viinibaari.

– Tamperelainen Kajo hurmaa asiakkaansa makumaailmoillaan ja leikkisyydellään. Vaikka ruoat ja viinilista on suunniteltu asiantuntemuksella, leikkisyyden voi aistia ruokien esillepanosta, viineistä ja ravintolan leppoisasta tunnelmasta. Kajossa ei ole kirjoitettua viinilistaa ja viinit vaihtuvat tiuhaan. Henkilökunta osaa loistavalla tavalla ruoan ja viinin yhdistelemisen – ja kuin huomaamatta tulee kokeiltua jotakin uutta ja yllättävää. Kajosta poistuu aina hymyssä suin, perustelut kuuluvat.

Vuoden viininravintola valittiin nyt kolmatta kertaa. Aiemmat Vuoden viiniravintolat ovat helsinkiläiset BasBas ja Muru.

Lisäksi palkittiin Viinilehden Vuoden viininystävä, joka on tänä vuonna Egotrippi-yhtyeen solisti Mikki Kauste.

– Mikki on paitsi taitava ja rakastettu muusikko, myös ravintola-alan ammattilainen. Ennen kuin musiikki vei Mikin lähes kokonaan jo 90-luvun puolivälissä, hän ehti opiskella vuosia ravintola-alaa Helsingissä. Viinioppejaan hän on pitänyt yllä paitsi harrastuksena, myös hiukan yllättävällä tavalla eli työskentelemällä erilaisissa viinitapahtumissa viinien esittelijänä. Näin hän on jakanut oppejaan ja edistänyt suomalaista viinikulttuuria useiden vuosien ajan, Kaustea kuvaillaan.

Näin Viinilehti arvioi parhaaksi valitut viinit

Vuoden valkoviini: Ribbonwood Riesling 2015, Uusi-Seelanti

Rypäle: Riesling

Tuoksu on tyylikkään moniulotteinen, hieman kehittynyt ja muistuttaa aprikoosia, persikkaa, hunajaa, mehiläisvahaa ja petrolia.

Maku on lähes kuiva ja sekin hieman kehittynyt.

Viinissä on tuoksun monivivahteisten aromien lisäksi tuntuvaa mineraalisuutta ja hunajamelonia.

Viinin hento makeus saa ryhtiä tuntuvasta sitruksisuudesta, joka kannattaa viiniä pitkään maistuvaan, moniulotteiseen ja petroliseen jälkivaikutelmaan, joka nostaa miellyttävästi veden kielelle.

Ruokasuositus: Selkeämakuiset, paistetut tai grillatut punalihaiset kalaruoat.

Vuoden punaviini: Tommasi Crearo 2016, Italia

Rypäleet: Corvina Veronese, Oseleta, Cabernet Franc

Monivivahteinen, avoin ja aromikas tuoksu tuo mieleen hillotun kirsikan, kuivatut hedelmät ja makeat mausteet. Tuoksussa on viehkeää kukkaisuutta ja orastavaa nahkaisuutta. Maku on melko täyteläinen ja mehukas. Se toistaa tarkasti tuoksun aromeja. Viinissä on parfyymisyyttä, paahteisuutta ja hentoa eläimellisyyttä. Pehmeä, vivahteikas suutuntuma saa ryhtiä hapankirsikkaisen hapokkuuden lisäksi myös kypsästä, pehmeästä tanniinisuudesta. Viini jättää pitkään maistuvan, luonteikkaan rustiikkisen jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: Paistetut tummat liharuoat, myös riista. Myös kovat juustot.

Näin voittajat valitaan

Viinilehden viiniasiantuntijat Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistelevat ja arvioivat viinejä pitkin vuotta Viinistä viiniin -kirjaan. Kaikki viinit maistetaan sokkona. Useiden uudelleenmaistamiskertojen jälkeen Berglund ja Rinta-Huumo valitsevat finalistien joukosta voittajat, tiedotteessa kerrotaan.

Lähde: Viinilehti

Kuvituskuva
Kuvituskuva

Lisää aiheesta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit