Paras viini lohelle ja muille ruokasuosikeille – uutuusviineissä on löytöjä

Julkaistu:

Suorsa suosittaa
Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija Pekka Suorsa auttaa valitsemaan oikein.
Lokakuun uutuuksilla pärjää pitkälle loppuvuoteen, kun suosikkiruoat kaipaavat sopivaa kumppania.

Vuoden loppupuoliskon viinitarjonta on perinteisesti ollut parasta, mitä rahalla saa. Miksi näin on, johtuu monesta seikasta. Riista, juurekset, pimeä syksy ja jouluun varautuminen kaipaavat vastapainoa.

Itämaiselle: Mausteinen ruoka tasapainottuu eteläaustralialaisen 2018 Two Princes Semillon Chardonnayn (8,99 €/ 88 p.) jäännössokerilla ja muhkealla keltaluumuisuudella. Myös hapot tukevat hintaansa verrattuna tyylikästä valkoviiniä.

Lohelle: Rasvaa on hyvä leikata. Itävaltalaisen 2018 Leth Riesling Alte Rebenin (16,49 €/ 92 p.) sitruunaisuus ja mineraalisuus komppaavat toisiaan. Nimensä mukaisesti vanhat köynnökset luovat hienoa konsentraatiota.

Toisaalta tammiviini käy punalihaiselle kalalle, kunhan hapot ovat napakat. Saksan Pfalzista tulevan 2018 Nettswerk Chardonnayn (19,89 € / 92 p.) mineraalisuus yhdistyy melonisuuteen ja havuisuuteen.

Liha- tai kasvispadalle: Siirrytään punaviineihin. Ikävä kyllä piknik-kelit ovat ohi, mutta 2018 Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese (37,98 € 3 l / 89 p.) toimii sisätiloissakin tummaluumuisine tuoksuineen ja muhkean kirsikkaisine makuineen.

2018 Deakin Artisan’s Blend Cabernet Merlot’n (9,64 €/90 p.) tylppä jogurttisuus ei kuristu kokoon kuuman liemen takia. Kyseessä on tämän hetken paras alle kympin punaviini. Onnittelut Australian Victoriaan.

Vielä paremmaksi panee eteläafrikkalainen 2018 Mountain View Mourvedre (12,98 €/91 p.), jonka rehevä metsämarjaisuus, villiyrttisyys ja havuisuus vie edulliseksi riistaviiniksi.

Aperitiivi: Aperitiiviksi ja alkupaloille sopii Bruno Verret Métisse Crémant de Bourgogne Vieilli en fût de chêne Brut (19,88 € /92 p.), joka hyötyy tammikypsytyksestä. Tämä menee sokkona heittämällä samppanjaksi, vaikka on crémant-kuohuviini Burgundista. Sellaisena se on paras, mitä olen koskaan maistanut.

Viikon viini

2018 Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (13,99 €/90 pistettä)

Vaaleankeltainen viini on sisar punaviinille, todelliselle käyttöklassikolle. Tuottajan 175-juhlavuosi velvoittaa näemmä nyt siten, että valkoviini peittoaa punaviinin. Meloninen, sitruunainen, minttuinen ja kukkamainen tuoksu, kuiva, hapokas ja sitruunainen keskimaku jatkuvat mineraaliseen loppuun. Jäännössokeria on vain 1 g/l. Kokonaisena höyrytetty kuha toimi tämän kanssa.

Samalla voi nostaa maljan edesmenneelle Max Schubertille, joka alkoi 70 vuotta sitten kehitellä Penfoldsille kulttiviiniä. Sitä kutsutaan nykyään nimellä Grange.

Pisteet:

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt