Viikon olut: Humala haukkaa halukkaasti arktisessa lagerissa

Lapin kullankeltainen lager on Tornion Panimon käsittelyssä vähän toisenlainen kuin mitä pari edellistä sukupolvea tottui Torniosta saamaan.

13.5. 8:46

Tornion Panimo North Arctic Lager

90 pistettä

Ei ole kauan, kun varsinkin saksalaisen koulukunnan panimomestarit pitivät härskiintyneen voin tai paukkumaissin kaltaisen diasetyylin läsnäoloa oluessa virheenä. Yhtä lailla hedelmäiset flavorit vaaleassa lagerissa jakoivat vahvasti käsityksiä.

Nyt asioista ajatellaan hiukan väljemmin.

Tornion Panimon vaaleassa lagerissa ei ole vihjaustakaan diasetyylistä, mutta oletettavasti kuivahumaloinnin ja soveltuvien lajikkeiden myötä olueen on pakkautunut hentoa hedelmäisyyttä. Vehnä tuo oman osuutensa mallasrunkoon ja arvatenkin myös vaahtoon.

Ainakin tuoreen näytteen perusteella tuoksussa kuivahumaloinnin edut käyvät ilmi. Tuoreet humalaesterit eivät ujostele. Sitrusmainen ja ruohoinen aromikuva on janoa nostattava. Entä sitten se ensimmäinen kulautus? Vaalean, leipämäisen maltaan ja humalan yhteispeli tuottaa täyteläisen maun, jota pirteä sitrusvoittoinen hedelmäisyys tukee. Jälkikatkerot ovat yllättävänkin tiukat, mutta ne pukevat tätä olutta hienosti.

Utuisen, kullankeltaisen oluen muhkea, joskin repaleinen vaahtokukka pysyy lasissa alusta loppuun, vaikka vaahdonmuodostus näyttää lasissa laimealta.

Valmistusmaa: Suomi.

Alkoholipitoisuus: 5,5 %.

Saatavuus: Olutravintolat, vähittäistavarakaupat.

Ruokasuositus: Harissa-hunajalohi.

95–100: klassikko, 90–94: erinomainen, 85–89: hyvä, 80–84: tyydyttävä, 70–80: välttävä, –69: huono

Lue lisää: Viikon olut: Lapland Red Ale sopii keliaakikoillekin

Lue lisää: Täsmäolut poronkäristykselle

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit