Oluet

Humalalla maustettu mehuhetki – Laitilalta mukiinmenevä esitys

Julkaistu:

Viikon olut
Ei, kauniilta se ei todellakaan lasissa näytä, mutta puoli galaksia tuntuu villiintyneen humalanektareista.
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas NEIPA

87 pistettä

New England India Pale Ale, Vermont IPA ja NEIPA. Ihan sama, inhoat tai et, mutta suuri osa myöhäisnuorisosta ja sellaiseksi takaisin haluavista on jonkin aikaa juonut sameaa, usein väriltään kellertävää, vahvasti aromihumaloitua olutta, joka näyttää hedelmän lihaa sisältävältä luomumehulta.

Suodattamattomuus takaa sameuden osin myös sen takia, että useissa tyylilajin edustajat sisältävät myös kauraa ja vehnää. Kyse on siis suodattamattomasta IPA:sta tai Imperial IPA:sta tai Double IPA:sta. Kuten haluatte. Tilanteen mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laitilan versio teemasta on pantu vahvaksi, mutta sen korkea alkoholipitoisuus ei maistu liioitellulta. Ulkonäkö ei vanhan koulukunnan jäseniä miellytä, mutta toisaalta suodattamaton vehnäolut näyttää kokemattoman silmissä vain aavistuksen houkuttelevammalta. Humalamehuksi Laitilan tuotos on liian tasapainoinen. Tuoksussa on panimolle vierasta mineraalisuutta. Onko vettä käsitelty vai oliko maistelulasiin jäänyt kalkkia?

Humaloinnissa panimo on pysynyt järjellisissä mitoissa missaamatta tyylinmukaisuutta. Hedelmäisyys ja katkeruus kohtaavat oivallisesti. Liialliselta kypsien hedelmien trooppisuudelta vältytään. Humalalajikkeita on peräti kahdeksan: ahtanum, azacca, cascade, citra, eureka, galaxy, mosaic ja simcoe. Joko sitten näillä saatiin tasapainoinen kombinaatio aikaiseksi tai sitten panimolta ei löytynyt enää muita lajikkeita.

Lajissaan onnistunut, mutta kuinka kauan humalamehuvillitys jaksaa kantaa? No, punkin kuolemaakin ennustaneita pidettiin luopioina

Valmistusmaa: Suomi.

Alkoholipitoisuus: 7,5 %.

Saatavuus: olutravintolat.

Ruokasuositus: Lohi-poke.


Pisteet: 95–100: klassikko, 90–94: erinomainen, 85–89: hyvä, 80–84: tyydyttävä, 70–79: välttävä, 50–69: huono.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt