Oluet

Näin saat kylmintä mahdollista huurteista terassilla – oluen asiantuntijat antavat kaksi varmaa vinkkiä

Julkaistu:

Olut
Ilta-Sanomat kävi neljässä baarissa mittaamassa oluiden lämpötiloja. Kylmin oli hieman yli 4-asteista.
Ilta-Sanomien lukija oli huolestunut siitä, että Suomessa siemailijan tuoppiin ”ei perinteisesti mistään saa kylmää olutta”.

Sehän piti tietysti selvittää, onko huolelle aihetta. IS kävi neljässä olutravintolassa mittaamassa oluiden lämpötiloja.
  • Katso pääkuvana olevalta videolta, millaisia lämpötiloja pikatestissä mitattiin.
Lukija voi kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä Suomessa tarjoillaan keskimääräistä kylmempää olutta kuin muualla Euroopassa. Olutliiton puheenjohtajanakin toimiva olutasiantuntija Aniko Lehtinen kertoo, että taustalla on tehokkuus.

– Silloin kun hanaolut on yleistynyt, on mietitty tehokkuuden kannalta, sillä tietyssä lämpötilassa olut ei vaahtoa. Niin sanotut nappihanat nimenomaan ovat säädetty lämpötilaan, että olut ei vaahtoa, jotta se tulisi tehokkaasti ulos.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juttutuvan vuoropäällikkö Mikko Hietanen allekirjoittaa tämän.

– Mielestäni Suomessa olut tarjoillaan jopa aivan liian kylmänä, mies kertoo IS:n lämpömittarin numeroiden rullatessa alaspäin.

Myös olutravintola Sidewalkin omistaja Olli Karikoski kummeksuu väitettä, että Suomessa tarjoiltaisiin erityisen lämmintä olutta.

– Meillä on osa tummemmista oluista, kuten portereista ja stouteista, erillään lämpimämmässä, jotta ne voidaan tarjoilla parhaassa lämpötilassa. Tummemmat oluet tarjoillaan perinteisesti hieman lämpimämpinä.


Myös Kampin Teerenpeli-ravintolan ravintolapäällikkö Miika Korpela ja tarjoilija Nea Forssell pyörittelevät päätään, kun kuulevat, ettei Suomesta saisi kylmää olutta. Samoin reagoi Elmo Sport Bistron henkilökunta väitteeseen lämpimästä oluesta. Vastaavaa palautetta ei ole asiakkailta ainakaan paikan päällä kuultu – ellei sitten tuopin sisältö ole ehtinyt lämmetä terassin auringossa hitaan siemailun takia.

IS:n testireissulla kylmintä olutta mitattiin Lauttasaaren Sidewalkissa. Tuopilliselle Aura-olutta mittari antoi lukeman 4,3 astetta. Sanomatalon kulmassa sijaitsevassa Elmo Sport Bistrossa suositeltiin hikoilua helpottamaan Hoegaarden-vehnäolutta. Juoma tarjoillaan tyypillisesti pakkasessa viilennetystä lasista. Lämpömittarimme näytti 5,6 astetta.

Hakaniemen Juttutuvassa hellejuomaksi suositeltiin Rock Paper Scissors -panimon lime & ginger -vehnäolutta. Se oli 7,7-asteista.

Samoissa lukemissa pyöri myös Kampin Teerenpelissä kesähelteen taittajaksi suositeltu Vauhtiveikko-vehnäolut, joka oli testimme ”lämpimintä”: 7,9-asteista.

Kylmempää kuin suositus

Jokainen pikatestin olut oli kylmempää kuin tyypillinen suositus kyseisille oluille. Kylmimpinä tarjoillaan perinteisesti esimerkiksi vaaleat lagerit ja vehnäoluet, 8–10-asteisina. Tarjoilulämpötila perustuu siihen, milloin oluen maku ja aromit pysyvät parhaimmillaan.

Alet, tummat lagerit, portterit ja stoutit nautitaan tyypillisesti hieman lämpimämpinä, 10–14-asteisina.

IS:n pikatestin perusteella kaikki tarjotut oluet olivat siis viileämpiä kuin yleinen suositus.


Liian kylmäksi olutta ei kannata päästää, sillä se alkaa menettää makuaan. Hieman lämpimämpänä pääsee nauttimaan oluen mausta ja aromeista paremmin.

– Tosin onhan se hellepäivänä varmasti virkistävää juoda jääkylmää olutta. Mutta jos taas haluaa parhaan makuelämyksen, ei kannata liian kylmäksi päästää, Lehtinen sanoo.

Näin saat varmasti kylmää

Pari tärkeää neuvoa kylmintä mahdollista terassiolutta haluavalle kuitenkin löytyy.

Juttutuvan Mikko Hietanen neuvoo, että kannattaa suosia pieniä tuoppeja. Mikäli ei halua hörpsäistä tuoppia tyhjäksi pikaisesti, pienempi tuoppi varmistaa oluen viileyden pidempään.

Aniko Lehtisen mukaan kylmimmän huurteisen tilaamiseen on hyvä nyrkkisääntö: tilaa pullo-olut. Jääkaapissa ollutpullo on kylmä, ja pullo pitää oluen lämpimämpänä pidempään kuin tuopissa auringon paahtaessa terassille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt