Kokoliha-Karhunen: Yllättävä tapa valmistaa pekonia on paras - Ruokauutiset - Ilta-Sanomat

Yllättävä tapa valmistaa pekonia on paras - oletko kokeillut tätä?

Pekoni on nyt pop. Suolattua siansivua nautitaan paitsi aamiaisella myös mitä moninaisempien ruokien höysteenä. Unohdan kuitenkin muotivillitykset. Kokeilen, mikä on paras tapa valmistaa perinteistä aamiaispekonia.

27.11.2014 10:14

Terveysintoilijoiden kauhuksi pekoni on noussut viime vuosina muotiherkuksi. Pelkkä rapeaksi paistettu siansivulötkyrä ei enää riitä rasvanhimoisille lihansyöjille. Maailmalla myydään pekonijäätelöä, pekonivodkaa, pekonidonitseja ja pekonihammastahnaa. Kaupoista löytyy jopa pekonintuoksuista liukuvoidetta ja vegaanista pekonisuolaa.

MarketWatch kertoi viime keväänä, että pekonin myynti on kasvanut neljän vuoden ajan Yhdysvalloissa. Pelkästään viime vuonna myynti nousi 9,5 prosenttia lähes neljään miljardiin dollariin (n. 3,2 miljardia euroa).

Pohjois-Amerikassa puhutaan bacon maniasta. Kaukana ovat ajat 1980-luvulla, jolloin kansa säikähti kovia rasvoja ja jätti pekonin marketin hyllyyn.

Yhtenä syynä pekoninhimoon voi olla matalahiilihydraattisten dieettien suosio. Joidenkin mielestä pekonin syöminen on myös kapinallista – pukeutuihan Lady Gagagin pekonipukuun iltagaalassa.

"Pekonin rakastaminen on kuin näyttäisi keskisormea kaikelle terveelliselle ja pyhälle – samalla kun filtteritön tupakka hehkuu huuliesi välissä", Sarah Hepola kirjoittaa Salon-uutissivustolla.

 Pekoniliukuvoiteesta ei ole tullut Suomessa hittituotetta, mutta pekonivalikoima kaupoissa on laajentunut. Olen huomannut, että peruspekonin lisäksi myynnissä on esimerkiksi luomu-, marmori- ja fileepekonia.

Teollinen pekoni valmistetaan yleensä siankyljestä, joka suolataan monineulasuolauskoneella. Liha – kaikki lihasta laitumelta lautaselle -kirjassa kerrotaan, että suolatut kylkipalat esikypsytetään ja savustetaan kypsennyskaapeissa 50-54-asteisiksi. Sen jälkeen palat pakastetaan kohmeisiksi, viipaloidaan ja pakataan. Joissakin pekoneissa käytetään savuaromia.

Kokoliha-Karhunen kunnioittaa porsasta eikä pukeudu pekoniin. Liukuvoiteenkin saa joku muu testata. Sen sijaan kokeilen, millä konstilla valmistuu maukkain aamiaispekoni.

Aiemmin olen käristänyt pekonia perinteiseen tapaan pannulla. Nyt kokeilen myös, millaista pekonia syntyy uunissa. Kolmannesta kypsennystavasta vihjasi kollegani Lauri Lähteenmäki: vedessä keitetystä pekonista tulee kuulemma todella maukasta.

Kaksihenkinen miniraati on valmis iskemään hampaansa siansivuun. Kokoliha-Karhusen pieni pekonitesti alkakoon!

1. PANNULLA

Asettelen pekonit vierekkäin pannulle. Lieden nuppi osoittaa kohti kahdeksikkoa. Kun pekonien alapinta alkaa ruskistua, pyöräytän ne ympäri. Laitan kypsät pekonit lautaselle parin talouspaperiarkin päälle.

Arvio:Panu: Perinteinen pekoni. Ei hirveän rapsakka, mutta melko maittava. Nopein tapa valmistaa. Pekonit ruskistuvat hieman epätasaisesti.Maarit: Peruspekoni. Suolainen, pehmeä.

Pisteet:Panu: 73 pistettä (0-100)Maarit: 75 pistettä (0-100)Yhteispisteet: 148 pistettä 2. UUNISSA

Lämmitän uunin 160 asteeseen. Ladon pekonit vierekkäin pellille leivinpaperin päälle. Laitan pellin uuniin. Kun 18 minuuttia on kulunut, pekonit alkavat olla kauniin ruskeita. Pintarasva imeytyy talouspaperiin, jonka päälle pekonit asettelin.

Arvio:Panu: Rapeampi ja ohuempi kuin pannulla paistettu. Yksinkertaisesti parempi. Pekonit kypsyivät erittäin tasaisesti.Maarit: Savun maku tulee paremmin esiin. Rasvaisempi pinta. Läski maistuu eniten.

Pisteet:Panu: 84 pistettä (0-100)Maarit: 80 pistettä (0-100)Yhteispisteet: 164 pistettä 3. PANNULLA VEDEN KANSSA

Laitan pekonit vierekkäin pannulle ja kaadan päälle vettä, kunnes pekonit peittyvät. Annan veden kiehua. Kun vesi on haihtunut, kääntelen pekoneita vielä hieman ja laitan ne lepäämään talouspaperiarkkien päälle.

Arvio:Panu: Ei niin rapea kuin uunissa paistettu mutta paljon mehevämpi. Säilynyt kookkaampana kuin pannulla ja uunissa paistetut. Suola maistuu kunnolla pekonin pinnassa.Maarit: Pliisun näköinen. Ei pintarasvaa. Maku on kuitenkin paras kaikista kolmesta. Tästä minä tykkään.

Pisteet:Panu: 88 pistettä (0-100)Maarit: 90 pistettä (0-100)Yhteispisteet: 178 pistettä Pekonivertailun jälkeen olo on rasvainen. Melko tuhti iltapala. Ei tätä kannata ihan joka ilta popsia.

Voiton vie testin musta hevonen, vedessä pannulla paistettu pekoni. Mehevyys ja pinnalla maistuva suola siivittävät vesipekonin voittoon. Toiseksi parhaat pekonit saa uunissa. Vasta kolmanneksi sijoittuu keino, jota olen tähän asti suosinut: kuivalla pannulla paistaminen.

Rapeimmat pekonit paistuivat uunissa. Kollegani Jussi Hakonen vihjasi myöhemmin töissä, että myös vedessä keitetyistä pekoneista saa rapeita, kun niitä kääntelee tarpeeksi kauan pannulla veden haihduttua. Pekoneita ei kuitenkaan kannata pyöräytellä liian kauan, sillä mehevyys voi kärsiä.Myös molekyyligastronomien MG Klubi valitsi parhaimmaksi keitetyn pekonin, kun kerho kokeili erilaisia pekoninvalmistustapoja vuosi sitten. Keitetty pekoni maistui heidänkin vertailussaan suolaisimmalle, vaikka luulisi, että suola liukenisi keitinveteen. MG Klubissa pääteltiin, että pekoneista karannut suola jää veden haihtuessa kasariin, josta se päätyy lopulta pekonisiivujen pinnalle. Pintasuola maistuu voimakkaammin kuin pekonin sisälle piiloutunut suola.

Teknisen muutoksen vuoksi blogiin aiemmin kirjoitetut kommentit eivät välttämättä näy.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit