Ruokauutiset

Pelkäätkö jauhelihan viimeinen käyttöpäivä -merkintää turhaan – ”Kannattaa käyttää omaa nenää ja silmiä”

Julkaistu:

Jauheliha
Yllättävää kyllä, jauheliha voi olla käyttökelpoista vielä viimeisen käyttöpäivä -päiväyksen jälkeenkin.
Raaka-aineisiin merkatun viimeisen käyttöpäivän on opittu olevan se päivä, jolloin raaka-aine on viimeistään käytettävä. Jauhelihan kohdalla on totuttu olemaan erityisen varovaisia.

Pasi Martikainen HKScanilta kertoo, että valmiiksi pakatun jauhelihan viimeistä käyttöpäivä -merkintää on turha säikähtää.

– Oikein kylmässä (+2 asteessa) säilytettynä jauheliha säilyy viimeisen käyttöpäivän jälkeen 1-3 vuorokautta tai jopa kauemmin.

Martikainen muistuttaa, että säilyvyyttä heikentää liian lämpimät säilytysolosuhteet.

– Jääkaapit ovat kotona usein liian lämpimiä ja lämpötila tulisi tarkistaa ja säätää aika ajoin.

Markkinointijohtaja Mikko Järvinen tarkentaa, että suojakaasuun pakattu jauheliha suositellaan käytettäväksi viimeiseen käyttöpäivään mennessä.

– Korkean hygieenisen laadun kautta tuote voi olla käyttökunnossa vielä tämänkin jälkeen muutamia päiviä. Kannattaa käyttää omaa nenää ja silmiä – mikäli tuote näyttää hyvältä ja tuoksuu raikkaalta, voi sen vielä käyttää. Omalla vastuulla toki, Järvinen korostaa.

Evira on asiasta toista mieltä. Eviran mukaan elintarviketta ei saa enää käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Jauhelihan lisäksi viimeistä käyttöpäivää käytetään tuotteilla, joiden säilyvyyttä ei ole varmistettu lämpökäsittelyn tai säilöntäaineiden avulla. Muita mikrobiologisesti helposti pilaantuvia elintarvikkeita jauhelihan lisäksi ovat esimerkiksi pastöroimaton maito ja kerma, kypsyttämätön juusto ja tuore kala.


Huippukokki ärähtää: ”Säätäkää jääkaapin lämpötilat oikein!”

Jauheliha säilyy huonommin kuin kokoliha – tässä syy

”Se on mennyttä!” – Älä tee jauhelihan kanssa tätä yleistä virhettä