Heidi Mäkinen vei voiton Sommelier 2015 -kisassa

Julkaistu:

Sommelier
Jos pitäisi valita yksi viini – se olisi samppanja, voittaja kertoi Ilta-Sanomille.
Suomen paras sommelier 2015 eli Trophee Parés Baltà -kilpailu järjestettiin Ravintola Pastiksessa Helsingissä. Seitsemän kilpailijan joukosta finaalissa kilpailivat Markku Niemi, Taneli Lehtonen sekä Heidi Mäkinen.

Kilpailun päätuomarina toimi Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja ja sommelier-kilpailujen konkari Samuil Angelov. Tuomaristossa oli lisäksi ravintola C:n omistaja Christina Suominen ja Parés Baltàn viinitalon omistaja Joan Cusiné.

Tuomariston edustaja Angelov kertoo, että Niemi ja Mäkinen nähtiin finaalissa myös viime vuonna.

– Finaalikaksikko oli sama, mutta Markku voitti viime vuonna.

Finaalitehtävässä tuli Angelovin mukaan selviytyä sekä sokkotastingista että klassisista salitehtävistä. Sokkotastingissa oli arvioitavana viini sekä kolme väkevää juomaa neljässä minuutissa. Toisessa tehtävässä piti tarjoilla 10 kuohuviinilasillista yhdestä pullollisesta, dekantoida ja esitellä viini sekä tarjoilla vihreä tee 10 minuutissa.

– Tehtävissä katsottiin muun muassa kilpailijoiden organisointi- ja paineensietokykyä. Lehtonen aloitti haudutettavan teen veden keittämisen viimeisenä, jolloin aika loppui. Tuomaristo esitti haastavia kysymyksiä kilpailun aikana.

Angelovin mukaan kilpailijoiden kehitys on ollut huimaa.

– Teoriassa vahva Mäkinen kömmähti viime vuonna käytännön taidoissa, mutta nyt kehitys näkyi kaikissa tiedoissa ja taidoissa.

Mäkinen ja toiseksi tullut Niemi lähtevät edustamaan Suomea sommelierien pohjoismaisiin mestaruuskilpailuihin Reykjavikiin lokakuussa. Mäkinen kisaa ensi keväänä kansainvälisissä maailmanmestaruuskisoissa Argentiinassa, Angelov kertoo.

Mäkinen, 27, työskentele tamperelaisravintola C:ssä. Mäkinen kommentoi voittoaan Ilta-Sanomille.

– Sommelier on unelma-ammattini. Pitää olla helvetisti rahaa tai sommelier, että pääsee maistamaan hyviä viinejä.

Heidin omat lempiviinit ovat samppanja, saksalaiset rieslingit ja ranskalainen chablis.

– Samppanjaa voi juoda aina. Jos pitäisi valita vain yksi viini, se olisi samppanja. Tällä hetkellä suosikkini on Ullysse Collin les Pierces 2008, hän vinkkaa.

Lue lisää:

Naiset jyrää - Heidi Mäkinen on vuoden nuori Sommeliére

Juttua päivitetty 14.9.2015 klo 11:47 voittajan kommenteilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt