Yllättävä fakta: Parjattua tonnikalaakin voi syödä vastuullisesti – uusi mobiiliopas helpottaa valintoja kalatiskillä - Ruokauutiset - Ilta-Sanomat

Yllättävä fakta: Parjattua tonnikalaakin voi syödä vastuullisesti – uusi mobiiliopas helpottaa valintoja kalatiskillä

Kuluttajalle suunnatun WWF:n kalaoppaan voi ladata mobiililaitteeseen.

Monet tonnikalakannat ovat ylikalastettuja, mutta tonnikalaa voi syödä myös hyvällä omallatunnolla. Kuluttajan kannattaa ostaa MSC-sertifioituja tuotteita. Kuva Filippiineiltä.

8.9.2015 6:03

Vastuullisten kalavalintojen tekemisessä kuluttajaa on palvellut WWF:n pieni painettu kalaopas. Nyt sen voi ladata kätevästi kännykkään tai tablettiin, jolloin se on aina mukana kauppareissulla.

– WWF:n Kalaopas on ollut haluttu hittituote jo pitkään. Aiemmin se on ollut saatavissa painettuna lehtisenä, mutta halusimme palvella kaikkia vastuullisesta kuluttamisesta kiinnostuneita paremmin tekemällä siitä kätevän mobiiliversion, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska kertoo.

Lista vastuullisista kaloista on sama kuin keväällä julkistetussa listauksessa. Lista on nyt vain saatavilla kätevämmässä muodossa kuluttajalle. Liikennevalot toimivat opasteina vastuullisten kalavalintojen teossa. Kalalajit, jotka ovat Suomessa tarjolla olevia ruokakaloja, on luokiteltu vihreälle, keltaiselle tai punaiselle listalle pyyntitapojen ja kalakantojen tai kalanviljelyn kestävyyden mukaan.

Selkeä viesti – suosi kotimaista

WWF:n kalaoppaan perusviesti on selkeä. Vastuullisen kuluttajan kannattaa valita vihreällä listalla olevia kotimaisia kalalajeja. Top ykkösenä vihreimmistä kaloista on silakka. Ovaskaa harmittaa tämän herkun kohtalo.

– Suomalaiset syövät vain 300 g silakkaa vuodessa asukasta kohden. Vielä vuosituhannen alussa määrä oli kilon verran. Silakka on tärkein saaliskalamme ja sen kalastus on kestävällä pojalla, Ovaska jatkaa.

Eviran mukaan silakkaa ja muita Itämerestä pyydettyjä rasvaisia kaloja voi syödä ajoittain, kesäaikaan runsaastikin, kunhan vastaavasti tasapainottaa ja rajoittaa niiden nauttimista vuoden mittaan.

Silakan lisäksi vihreiden kalojen listalla ovat tutut kotimaiset ahven, muikku ja särkikalat. Ovaskan mukaan etenkin särkikalojen kanta on hyvä, joten niistä tehtyjä kalaruokia kannattaa suosia.

– Oma suosikkisärkikalaruokani on savustettu lahna. Särjestä voi tehdä myös herkullista säilykettä, Ovaska paljastaa.

Erityisen iloinen Ovaska on siitä, että lounasruokalat kuten Fazer Amica ja Palmia ovat ottaneet kotimaiset särkikalat listalleen. Näissä lounasravintoloissa voi herkutella muun muassa särki- ja lahnamurekepihveillä.

– Toivoisin, että elintarviketeollisuus ottaisi tästä kopin ja näitä saisi tulevaisuudessa myös kaupoista valmiina tuotteina, Ovaska lisää.

Uunilahna on herkullinen ja vastuullinen kalaruoka. Katso resepti Ruokalan arkistosta nimellä Täytetty lahna.

Myös parjattu tonnikala pääsee tietyin reunaehdoin vastuullisten kalojen listalle. Avaa suusi kalatiskillä ja ravintolassa, kysyminen kannattaa aina. Säilykehyllyllä tonnikalan kohdalla tarkkaile purkkimerkintöjä.

–Moni ei tiedä, että esimerkiksi tonnikalaakin voi syödä vastuullisesti. Valitse kaupassa MSC-sertifioitua tonnikalaa. Kalatiskillä ja ravintolassa kannattaa kysellä kalojen alkuperää ja onko tuote MSC-sertifioitua. Tarvittaessa MSC-sertifioitu kala pystytään jäljittämään jopa kalastusalukselle asti, Ovaska sanoo.

WWF:n kalaopas on nyt ladattavissa kätevästi mobiililaitteisiin.

Mobiilin kalaoppaan voi ladata WWF:n verkkosivuilta.

– Kyseessä on niin sanottu mukautuva verkkosivu, joka toimii kaikissa puhelimessa sovelluksen lailla. Käyttäjä voi ladata WWF:n verkkosivuilta puhelimen aloitusnäytölle pikakuvakkeen, josta pääsee nopeasti selaamaan opasta. Tällöin opasta voi myös käyttää ilman verkkoyhteyttä, käytännössä siis ihan samalla tavalla kuin sovellusta, WWF:n tiedottaja Joonas Fritze kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit