Ruokauutiset

Huimat hinnat ”rikkaruohoista” – villiyrtit kaupassa jopa 500 euroa/kilo

Julkaistu:

Villiyrtit
Villiyrttitrendi näkyy nyt vihannesosastolla.
Ruokaostosreissu Helsingin Stockmannille sai IS ruokatoimittajan katsomaan villiintynyttä kotipuutarhaansa aivan uusin silmin.

Villiyrttibuumi on tuonut ruokakauppaan niin nokkosen, poimulehden kuin vuohenputken lehdet. Lehtien sanotaan olevan luomulaatuisia, luonnonvaraisia ja käsinpoimittuja.

Luonnossa rehottavista lehdistä saa pulittaa kauppatavarana arvotavaran hinnan.

Luomuvillivadelmanlehtiä, -vuohenputkenlehtiä ja -poimulehdenlehtiä on tarjolla hintaan 7,50 euroa / 15 grammaa eli 500 euron kilohintaan.


Luomuvoikukanlehtiä saa hieman edullisemmin 7,50 euroa / 25 grammaa eli 375 euroa kilo.


Villiyrttisalaattisekoitus, joka sisältää vuohenputkea, voikukkaa, poimulehteä ja siankärsämöä on hinnaltaan 7,50 euroa / 25 grammaa eli 300 euroa kilo.

Luomunokkosenlehdet saa kaikkein edullisimmin. 300 gramman rasia lehtiä maksaa 7,50 euroa eli kilohinnaksi tulee 250 euroa.

Täältä ”rikkaruohot” tulevat

Luomulehdet kauppoihin toimittaa Toivolan luomutila Pusulasta. Tilan omistaja Regine Adje kertoo, että luomuyrttejä on toimitettu alkukesästä lähtien jo useisiin paikkoihin ja ennustaa yrttien käytön vain kiihtyvän.

– Villiyrit kasvavat meillä luomuvalvonnana alaisena eräänlaisella kukkaniityllä. Alkukesästä toimitamme myös voikukan nuppuja ja kuusenkerkkää. Nokkosensiemenet ovat suosikkini. Siemenistä saa hyvän pestomaisen levitteen leivälle.

Adje kertoo, miksi villiyrttejä kannattaa käyttää.

– Yrtit ovat vitamiinipommeja. Tavalliseen viljeltyyn salaattiin verrattuna villiyrteissä on moninkertaisesti vitamiineja ja mineraaleja. Voimakkaamman makuisia villiyrttejä kannattaa lisätä mausteeksi salaatteihin.

Nokkosenlehdet Adje neuvoo ryöppäämään ennen käyttöä.

– Lehdet pistelevät sellaisenaan, joten lehdet kannattaa ryöpätä nopeasti. Nokkosta voi käyttää pinaatin tapaan lettuihin ja muhennoksiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt