Ruokauutiset

Ei vappua ilman kuohuvaa!

Julkaistu:

 

Vapun kuohuvat pisteyttivät järjestykseen Arto Koskelo (vas.) ja Ilkka Sirén Viini TV:stä, IS:n Sanna Miettunen ja Sakari Nupponen sekä ravintolatoimenjohtaja Liisa Makkonen ja viinikouluttaja Mika Vanne.

IS maistoi vappuun sopivat kuohuviinit.

Poks! Kuohujuomien kiihkein sesonki on juuri nyt. Tällä viikolla kuohuviinien myynti yli viisinkertaistuu ja samppanjoiden kolminkertaistuu, kertoo Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna.

Vapun kunniaksi IS:n kokoama asiantuntijaraati maisteli suomalaisten suosikkikuohuvat järjestykseen. Testin tulos vastasi kansan makua. Ykkössijan nappasi ylivoimaisesti espanjalainen cava-kuohuviini Freixenet Carta Nevada Semi Seco, joka oli myös viime vuoden myydyin kuohuviini Alkossa.

Raadin mielestä viini oli tyylikäs, ryhdikäs ja sopiva vappubrunssille. Kelpo kulautteluviini, joka onnistuu kategoriassaan hienosti, yksi arvioitsija tiivisti.  Voittajaviini on valmistettu samppanjamenetelmällä. Siinä kuohuviinin toinen käyminen tapahtuu pullossa.

Kun pullossa olevaan viiniin lisätään hiivaa ja sokeria, viini alkaa käydä uudelleen ja synnyttää kuplia. Yleisin tapa tehdä kuohuviiniä on tankkikäymismenetelmä. Painetankissa käyminen tapahtuu nopeammin ja edullisemmin, Vilkuna kertoo.

Kuohuviinien hinta ja laatu eivät tämänkertaisessa testissä kulkeneet käsi kädessä. Varsinainen yllättäjä oli italialainen Coralba Spumante. Juoma tunnetaan Alkon kaikkein edullisimpana kuohuviininä - mutta yllättäen sen pisteet riittivät jaetulle kakkossijalle asti.

Sen sijaan testivalikoiman kallein kuohuviini, ranskalainen Grande Tradition, jäi toiseksi viimeiseksi. Vähiten pisteitä keräsi Elysée N:o 1. Raadin mielestä kotimainen herukoista valmistettu viini erosi liiaksi muista kuohujuomista.

Vaikka kuohuviinin käyttö on viime vuosina yleistynyt ja monipuolistunut, moni mieltää sen yhä maljajuomaksi.

Kun maljoja tarjotaan isommalle porukalle, moni kokee turvalliseksi valita viinin, joka ei ole rutikuiva. Tämän vuoksi meillä myydään litramääräisesti paljon kuohuviinejä, jotka sisältävät jäännössokeria, Taina Vilkuna sanoo.

Hänen mukaansa kansan maku on kuitenkin kallistumassa kuivaan päin. Kuohuviinin käyttämine ruokajuomana on vahvasti nousussa. Jos menu rakennetaan kuplajuoman ympärille, viinin maku useimmiten kuivahtaa, Vilkuna kertoo.

Katariina Pimiä