Ruokauutiset

Obama sai tietoiskun suomalaisesta ruoasta

Julkaistu:

Keittiömestari Markus Maulavirta ja tuottaja Aki Arjola tapasivat Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Valkoisessa talossa.

Keittiömestari Markus Maulavirta ja tuottaja Aki Arjola tapasivat Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Valkoisessa talossa.

Tapaaminen järjestyi yllättävää reittiä Valkoisen talon keittiön kautta. Maulavirta, Arjola ja hotelli Klaus K:n johtaja Marc Skvorc olivat viime viikolla Obaman kokin vieraina Valkoisessa talossa Suomi-ruokaa esittelevän Eat&Joy-projektin yhteydessä.

Herrat astelivat juuri presidentin uudessa luomupuutarhassa, kun he kuulivat yllättäen kysymyksen:

- Keitäs nämä hyvät ihmiset ovat?

Kysyjä oli Barack Obama, joka esitteli pihaansa Pakistanin presidentille Asif Ali Zardarille ja tämän pojalle Bilawal Bhuttolle.

- Siinä oli hieman sokissa. Vähän jutusteltiin ja ehdittiin esittää kutsu syömään tulosta. Hän lupasi tulla ensi kerralla, kun vierailee Helsingissä.

- Kutsuimme hänet myös Saunaseuran saunaan, ja sinnekin hän lupautui. Kansainvälisenä miehenä Obama tiesi heti, miten hommat hoidetaan,

Maulavirta kertasi tapaamista eilen IS:lle

Maulavirta tietää jo, mitä Yhdysvaltain presidentille tarjoaisi, jos hän pääsisi tälle kokkaamaan.

- Paistettuja silakoita tietenkin ja sen kanssa pottumuusia. Se olisi ihan ykkösjuttu! Obaman mukana Chicagosta tullut perheen henkilökohtainen kokki Sam Kass esitteli suomalaisille luomutarhan lisäksi Valkoisen talon keittiötä ja ruokailutiloja.

- Keittiö on aika pieni. Itse asiassa hämmästyttävän pieni. Ei mitään high techia, Maulavirta kuvailee.

Aki Arjolan mukaan keittiössä työskentelee kymmenen kokkia, ja siellä tehdään jopa 200 hengen illallisia.

Paljastiko hän teille Obaman ruokailutottumuksia tai lempiruokia?

- Sen verran, että hän syö hyvin perusruokaa. Hampurilainen on yksi lempiruoista, Arjola kertoi.

Eli sama pahe kuin Bill Clintonilla.

Arjola ja Maulavirta toimittivat kokin kautta Obaman perheelle kahta lajia suomalaista ruisleipää, kylmäsavustettua poronpaistia ja alkoholitonta Kuohuva kuusenkerkkä -juomaa.

- Kokki oli hyvin innoissaan, varsinkin porosta. Hän lupasi toimittaa ne perille, vaikka heillä on turvallisuussyistä erittäin tarkka seula ulkoa tulleen ruoan suhteen, Arjola sanoi.

Suomalainen kouluruoka kiinnostaa Obamaa

Obaman kokki Sam Kass avustaa presidenttiä myös kouluruokaan ja luomuruokaan liittyvissä asioissa.

- Ne tuntuvat olevan isoja juttuja Obaman asialistalla. Se oli yksi syy, miksi pääsimme Valkoiseen taloon. Suomen kouluruokajärjestelmä kiinnostaa heitä kovasti, Arjola sanoo. Toisin kuin Suomessa, Yhdysvalloissa oppilaat eivät juuri syö koulussa, ja taukokin kestää vain 15 minuuttia.

- He ovat lukeneet amerikkalaisista lehdistä PISA-tutkimusten tuloksista, joissa on useampina vuosina kiitelty suomalaisten lasten oppimiskykyä. Heillä on idea, että meiltä voisi oppia jotakin.

Arjolan mukaan suomalainen kouluruoka on valmistettu myös hyvistä ja terveellisistä raaka-aineista. Myös se on läheinen asia Obaman perheelle.

- Yksi

syy, miksi Valkoiseen taloon perustettiin luomupuutarha, oli se, että Michelle Obamalla on ollut vaikeuksia saada lapset syömään vihanneksia. Hän halusi, että lapset osallistuvat vihannesten kasvatukseen. Se on kuulemma toiminut hirveän hyvin.

Saku-Pekka Sundelin