Älä syötä vauvalle näitä – IS listasi 10 raaka-ainetta

Alle 1-vuotiaiden lasten ruoissa tulisi välttää useita raaka-aineita. Kesäiset raparperit ja metsäsienet eivät ole vauvanruokaa.

Alle 1-vuotiaille eivät kaikki raaka-aineet sovi.

2.6.2015 20:03

Ensimmäisenä ikävuotena lapselle ei tulisi antaa tiettyjä raaka-aineita. Ne voivat olla huonosti sulavia tai sisältää lapselle haitallisia aineita.

1. Sokeri: Sokerista saa turhaa energiaa ja se on epäterveellistä hampaille. Lisäksi sokeri lisää mieltymystä makeaan. Myös makeat ja happamat mehut ovat vältettävien listalla.

2. Hunaja: Botulismi-vaara. Botulismi on Clostridium botulinum -bakteerin erittämän botuliini-hermomyrkyn aiheuttama myrkytyssairaus.

3. Suola tai suolaiset- ja lisäainepitoiset elintarvikkeet: (esim. makkarat, juustot, jäätelöt, vanukkaat) Suola rasittaa munuaisia ja sekoittaa nestetasapainoa. Lisäaineet voivat aiheuttaa mm. yliherkkyysoireita.

4. Hedelmäsäilykkeet: Myrkyllisiä raskasmetalleja.

5. Nitraattipitoiset kasvikset: (esim. nokkonen, lanttu, nauris, punajuuri, kiinankaali, pinaatti, lehti- ja keräsalaatit, juuresmehut) Nitraatti muuttuu elimistössä nitriitiksi, joka voi aiheuttaa häiriötä elimistön hapenkuljetuksessa.

6. Idut: Salmonellavaara

7. Maksaruoat: Korkeat A-vitamiini- ja raskasmetallipitoisuudet.

8. Raparperi: Runsas oksaalihappopitoisuus. Saattaa heikentää kalsiumin imeytymistä.

9. Kaakao, Kahvi, Tee: Haitallisia parkkiaineita, virkistäviä aineita ja korkea oksaalihappopitoisuus.

10. Sienet: Luonnon sienet sisältävät luontaisesti haitallisia aineita tai raskasmetalleja. Sienet ovat myös huonosti sulavia.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisu Lapsi, perhe ja ruoka vuodelta 2004.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit