Tanska laski olutveroa – roima hyöty yhteiskunnalle

Julkaistu:

Juomat
Tanska laski juomien veroja onnistuneesti.
Tanska päätti hillitä voimakkaasti kasvanutta juomien rajakauppaa laskemalla oluen ja virvoitusjuomien valmisteveroja. Veronalennusten ansiosta oluen ja virvoitusjuomien myynti siirtyi rajakaupasta kotimaahan.

Tanska laski olutveroa 15 % ja virvoitusjuomaveroa 50 % vuonna 2013. Oluen ja virvoitusjuomien myynnit kääntyivät kotimaassa plussalle, mutta myynnit rajakaupassa laskivat roimasti. Virvoitusjuomavero poistettiin lopulta kokonaan vuonna 2014. Veronalennukset olivat osa Tanskan kasvusuunnitelmaa.

– Veronalennus oli oikea ratkaisu, joka nosti kotimaanmyyntiä ja vähensi rajakauppaa. Nyt tuotteita ostetaan enemmän sieltä, missä ne kulutetaan, sanoo Tanskan Panimoliiton toimitusjohtaja Niels Hald.

Tanskassa valmistevero 4,7 tilavuusprosenttiselle oluelle on 0,35 euroa litralta ja naapurimaassa Saksassa 0,09 euroa litralta. Regioplan Policy Researchin ja EY:n tutkimuksen mukaan tanskalaisista lähes puolet (49,8 %) ostaa olutta ulkomailta, pääasiassa Saksasta.

Vastaava oluen valmistevero Suomessa on 1,51 euroa litralta ja Virossa 0,34 euroa litralta. Suomella ja Virolla on suurin naapurimaiden välinen ero olutverojen tasoissa EU:ssa. Suuret veroerot johtavat mittavaan rajakauppaan maiden välillä.

– Suomen alkoholipolitiikan suurin ongelma on kasvanut rajakauppa Virosta. Uudelta hallitukselta tarvitaan toimia sen hillitsemiseksi. Ei ole mielekästä kasvattaa valtion menoja lisäämällä rajavalvontaa vaan pitäisi antaa kilpailukykyisen verotuksen hoitaa ongelma itsestään, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Näin paljon suomalaiset ostavat olutta ulkomailta