Ruokauutiset

18 panimoa valloittaa Tampereen keskustan – ”Lähiolut on lähiruokaa”

Julkaistu:

Olutkulttuuri
Suuret oluet - Pienet Panimot festivaalitapahtuma valloittaa Tampereen Keskustorin torstaista lauantaihin.
Käsityöoluiden juhla tuo pienpanimot Tampereelle ulkotapahtumaan jo toista kertaa. Festivaali tarjoaa maistettavaksi yli 100 kotimaista pienpanimotuotetta.

Festivaalilla pääosassa ovat pienpanimoiden oluet, siiderit, long drinkit, tisleet ja virvoitusjuomat. Tapahtumassa on tarjolla yli 100 olutta. Käsityövalmistajien siidereitä, virvoitusjuomia ja long drinkkejä on noin kymmentä eri laatua kutakin.

Suuret Oluet – Pienet Panimot tapahtuma on kerännyt vuosittain yhteensä yli 25000 kävijää Lahdessa, Helsingissä, Turussa ja Tampereella jo vuodesta 2002 alkaen. Olutjuhlan järjestelyistä vastaa Lammin Sahti Oy, joka täyttää tänä kesänä 30 vuotta ja on siten Suomen vanhin pienpanimo.

– Tämän vuoden olutkatselmus on tähän mennessä laajin pienpanimoiden yhteisesiintyminen Tampereella. Tapahtumaan on nyt ilmoittautunut mukaan 19 kotimaista yritystä, kertoo tapahtuman järjestäjä, Lammin Sahdin toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen.

Pienpanimoiden tuotanto edelleen kasvussa

Kotimaisilla käsityöoluilla on kysyntää. Pienpanimoiden tuotanto on lähes kolminkertaistunut vuodesta 2009. Suomalaiset pienpanimot panivat olutta vuonna 2013 yhteensä lähes 13 miljoonaa litraa, kun vuonna 2009 tuotanto oli noin 4,7 miljoonaa litraa. Kotimaisen oluen valmistuksesta pienpanimoiden osuus on reilut 3 %.

Suomessa pienpanimoksi määritellään tuotantolaitos, joka valmistaa kalenterivuoden aikana olutta enintään 15 miljoonaa litraa. Panimon yhteydessä toimii usein myös oma panimoravintola. Osa yrityksistä valmistaa oluiden ohella sahtia, siidereitä sekä virvoitus- ja long drink –juomia sekä tisleitä.

Lähiolut on lähiruokaa

– Lähiruoka on tänä päivänä ajankohtaista. Kotimaiset pienpanimot nojaavat oluen valmistuksessa puhtaisiin suomalaisiin raaka-aineisiin sekä kotimaiseen työhön ja osaamiseen. Pienpanimossa käsityönä valmistetut juomat ovat aitoja lähituotteita siinä missä lihajalosteet, leipomotuotteet tai muut elintarvikkeet, Kääriäinen muistuttaa.

Käsityöpanimot myös tukevat suomalaista kestävää maataloutta käyttämällä pääraaka-aineina lähialueilla kasvatettua mallasohraa, josta osa on luomua. Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumassa on esillä useita kotimaisia luomuoluita.

Suomalainen olutfestivaali Tampereella

Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtuman ajaksi Keskustorista on aidattu yli 2500 neliömetriä anniskelualueeksi, jossa tuotteiden esittely ja myynti tapahtuu. Alueella on tarjolla myös ohjelmaa ja monipuolista kotimaista ruokaa panimojuomien kyytipojaksi.

Tampereelle mukaan ilmoittautuneet panimot:

Bryggeri Helsinki, Helsinki

Hiisi Panimoyhtiö, Jyväskylä

Hollolan Hirvi, Hollola

Hopping Brewster, Akaa

Koskipanimo / Panimoravintola Plevna, Tampere

Lammin Sahti, Hämeenlinna

Lapin Voima, Lappi

Maku Brewing, Tuusula

Mallaskosken Panimo, Seinäjoki

Malmgårdin Panimo, Loviisa

Nokian Panimo, Nokia

Panimoravintola Beer Hunter´s, Pori

Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere

Radbrew, Kaarina

Rekolan Panimo, Fiskars

Saimaan Juomatehdas / Panimoravintola Bruuveri, Mikkeli ja Helsinki

Teerenpeli Pani & Tislaamo, Lahti ja Helsinki

Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt