Alko-ihmetys heräsi: miksi näitä alkoholittomia juomia ei myydä alaikäisille, mutta näitä myydään?

Julkaistu:

Alkon Facebook-sivulla on käyty tällä viikolla vilkasta keskustelua siitä, miksi alaikäinen ei saa ostaa alkoholitonta juomaa Alkosta.
Alkon Turun aluepäällikkö ja Alkon omavalvontaa kehittänyt Erkki Pakola kertoo, mistä linjaus johtuu.

– Tämä on meidän Myynnin valvonnan pelisäännöt -oppaassa koko henkilökunnalle kirjoitettu. Sanatarkasti se menee näin: Alaikäisille juomista myydään vain limonadia. Alaikäisille ei saa myydä täysin alkoholittomia, alkoholijuomilta pakkaukseltaan näyttäviä juomia, kuten kuohuviinejä, viinejä tai oluita, Pakola selittää.

Pakola kertoo, ettei linjaus perustu lakiin, vaan kuusi-seitsemän vuotta sitten solmittuun Päivittäistavarakauppayhdistyksen ja Sosiaali- ja terveysministeriön väliseen alkoholiohjelman kumppanuussopimukseen, ja sen myötä muuttuneeseen vähittäiskauppa-alan käytäntöön.

Alkoholijuomilta näyttävien, alkoholittomien juomien lisäksi Alko ei myy alaikäisille esimerkiksi myöskään lahjakortteja, vaikka ikä tarkistetaankin vasta niitä lunastaessa.

– Pian sen jälkeen, kun yhdistyksen jäsenille suositeltiin kaikkien vähäalkoholisten tai alkoholittomien juomien myynnin kieltoa alaikäisille, Alko otti omassa ohjeistuksessaan saman kannan, vaikka ei olekaan päivittäistavarakauppayhdistyksen jäsen, Pakola sanoo.

Alaikäinen on tervetullut jos...

Aluepäällikkö muistuttaa, että varsinainen alkoholilaki on puitteiltaan hyvin väljä. Hänen mukaansa Alkon myyjät kohtaavat työssään monia tilanteita, joihin laki ei ota suoraan kantaan.

Esimerkki tällaisesta on kysymys siitä, mikä henkilöllisyystodistus kelpaa ikärajan tarkastamiseen ja mikä ei.

– Täysin alkoholittomien viinin myynnin suhteen olemme vähän uudessa tilanteessa ja tästä asiakaspalautteesta on keskusteltu tällä viikolla Alkon johdossakin. Näyttää siltä, että juuri nyt emme ole myynnin valvonnan linjaamme muuksi muuttamassa, päällikkö kertoo.

Asian taustalla vaikuttaa se, Pakolan mukaan Alkon toiminta on koko ajan monellakin tapaa suurennuslasin alla. Hän kertoo, että yksi Alkon tehtävistä on yrittää edesauttaa, etteivät alaikäiset nauttisi alkoholia.

– Emme halua saada aikaan tilannetta, jossa meillä olisi myymälöissä paljon alaikäisiä nuoria. Vanhemmatkaan eivät siitä pidä, hän toteaa.

Pakola selittää, että alaikäiset voivat kuitenkin halutessaan ostaa Alkosta limsaa, jos vaikkapa sattuvat paikalle palauttamaan pulloja. Alaikäinen on tervetullut liikkeeseen myös täysi-ikäisten seurassa.

– Jos taas perhe on asialla kauppakeskuksessa ja hakee käyntinsä päätteeksi meiltä ruokajuomat, niin lapsi voi ilman muuta tulla mukaan. Tai jos isoveli ja pikkusisko ovat liikkeellä, niin ei alaikäistä tarvitse jättää tuulikaappiin odottamaan.

Ota kantaa

Oletko ostanut alkoholittomia juomia Alkosta?

Kyllä 18% En 82%
Ääniä yhteensä 19660

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt