Kotimaisesta uutuusoluesta nostetta mieskuntoon? – ”Tehty osittain kieli poskessa!”

Kotimainen uutuusolut on kehitelty maskuliinisuuden ehdoilla.

Testowitin etiketissä viiksekäs lihaskimppu nostaa rautaa ilmaan. Irtoaako oluesta tosiaan näin paljon testovoimaa?

20.3.2015 19:10

Olut mielletään miehiseksi juomaksi, mutta varsinkin liiallisella oluen juomisella voi olla mieskuntoa latistava vaikututus. Varsinkin, jos olut on voimakkaasti humaloitu.

Raumalaisen Ruokapuoti Lumon yrittäjä Tero Suhonen on kehitellyt yhdessä olutbloggari Harri Metsäjoen kanssa oluen, jossa on tavanomaista terveellisempiä ja mieshormonitoimintaan vaikuttavia ainesosia.

Ei lainkaan humalaa

Testowit-oluessa ei ole ollenkaan humalaa, ja olut on pantu paksuun pakuriteepohjaan. Olut on kehitelty ”maskuliinisuuden ehdoilla”. Mausteena on käytetty männyn siitepölyä, nokkosenjuurta ja ruusujuurta, jotka ovat hormonitoimintaa tukevia yrttejä.

Humala lisää estrogeenin eli luontaisen naishormonin tuotantoa. Männyn siitepöly taas on luonnon vahvimpia testosteronin lähteitä.

Kevät ja testo-olut kuulostavat suorastaan vaaralliselta yhdistelmältä. Tuotteen terveellisistä aineksista huolimatta Suhonen ei haluakaan väittää, että kyseessä olisi mikään "ihmelääke", jonka avulla kunto lähtisi kasvuun räjähdysmäisesti.

– Olut on tehty osittain kieli poskessa. Kyseessä on kuitenkin ihan juomakelpoinen olut. Se on ollut projektissa myös yksi oleellinen tavoite, Suhonen muistuttaa.

Suhonen on vannoutunut erikoisoluiden ystävä. Hän alkoi miettiä syksyllä 2013 tosissaan uniikin humalattoman oluen valmistamista.

Testowit-olut on tehty maskuliinisuuden ehdoilla. Olut sopii hyvin tervetuliaismaljaksi, ja sitä on hyvä nauttia kylmänä kuohuviinilasista.

Raumalaisyrittäjä lähti selvittämään mahdollisia mieshormonitoimintaan vaikuttavia kasveja ja yrttejä, ja löysi nopeasti kolmisenkymmentä sopivaa. Konsultointi ravintoasiantuntija ja pakurimaestro Jaakko Halmetojan kanssa vahvisti omia raaka-ainevalintoja, ja niin oluen raamit alkoivat hahmottua selkeämmin.

– Käsityöläisolut ja toisaalta myös vahvat adaptogeneettiset yrtit ovat intohimojani. Tämän oluen avulla pystyin yhdistämään ne molemmat hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla.

350 litran erä

Suhonen oli aiemmin valmistuttanut oluita muun muassa Vakka-Suomen Panimossa, mutta heidän minimieränsä on 2 000 litraa. Ennakkoon ajateltuna hieman marginaalisemman oluen suhteen tämä keittokoko vaikutti liian suurelta. Sopiva valmistaja löytyi lopulta Pyynikin Käsityöläispanimosta, jossa 350 litran erän valmistaminen onnistui.

– En halunnut kuitenkaan mennä panimoon summamutikassa. Oluessa oli useiden ennalta tuntemattomien raaka-aineiden suhteen poikkeuksellisen paljon liikkuvia osia.

– Kysyin Harrilta, jonka tiesin erinomaiseksi kotioluentekijäksi, oisiko hän kiinnostunut koekeittoprojektista. Harri innostui välittömästi ja teimme yhdessä lopulta kolme eri koe-erää.

He kokeilivat muun muassa luomuananasta yhteen versioon, mutta lopullisesta versiosta se päätettiin jättää pois. Maku oli liian ”hedelmämehumainen”.

– Suunnittelimme koemaiston pohjalta, että lisäisimme voimakkaimpaan koe-erään mausteita vielä määrällisesti litraa kohti. Kun olut oli ollut pullossa parisen kuukautta, huomasimme kuitenkin, että hapokkuus oli lisääntynyt ja yrtit tulivat selkeästi paremmin esille. Siten päätimme tehdä erän täsmälleen samalla yrttimäärällä kuin koekeittoversiokin.

Makua verrattu kuivaan siideriin

Testowit-oluessa on paljon samaa kuin belgialaisessa witbierissä eli vehnä- tai valko-oluessa. Testowitissä on mukaeltu witbier-reseptiikkaa. Siinä on käytetty oluttyylille ominaista katajamarjaa ja appelsiininkuorta.

Kyseinen oluttyyli on luonnostaan hyvin miedosti humaloitu. Toisaalta oluessa on belgialaisen lambic-oluen henkeä. Tekijöiden mukaan olutta voi hyvin siis luonnehtia persoonalliseksi witbierin ja lambicin hybridiksi.

Suhonen ja Metsäjoki olettivat, että pakuriteepohjan ansiosta oluesta tulisi hyvin tumma tai jopa musta, mutta käymisprosessin aikana väri muuttui radikaalisti. Ilmeisesti jonkinlaisen entsyymireaktion seurauksena pakurin musta väripigmentti hälveni lähes kokonaan pois. Lopullinen väri on sitruunankeltainen, jossa on vivahdetta kuparin suuntaan.

Olut on maultaan hieman hapan, mutta siinä on kuitenkin sitrusmaista pirteyttä ja hapokkuutta. Männyn siitepölystä irtoaa makuun kirpakkuutta.

Siankärsämöä käytettiin tuomaan humalan tapaista katkeruutta ja kitkeryttä oluen makuun ja aromeihin. Tätä on käytettykin oluen valmistuksessa ennen muinoin humalan sijaan.

Testowit-olutta tehtiin aluksi vain tuhatkunta pulloa. Suhonen ei ole vielä varma uuden erän valmistamisesta, mutta ainakin alussa kysyntä on ollut vilkasta.

Mutta miten miesten testo-olut sopii naisille?

– Hyvin. Kyllähän ne naisetkin tarvitsevat testosteronia, jotta keho voisi toimia optimaalisesti. Naisilta on lisäksi tullut kehuja, että maussa on vähän samaa kuin kuivassa siiderissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit