”Maailman parhaalla lihalla” herkuttelu on kallista lystiä – näin paljon annos maksaa helsinkiläisravintolassa

Julkaistu:

Liha
Ravintola Gaijinissa tarjoillaan nyt ainutlaatuista japanilaista härkää.
Japanilainen naudanliha, wagyu, on maailmankuulua ja sen sanotaan olevan parasta maailmassa. Lihan maastavienti on ollut kiellettyä vuoteen 2012 saakka. Viime vuonna lihaa on tuotu Eurooppaan ja tällä hetkellä Ravintola Gaijin on ensimmäinen lihaa tarjoava ravintola Suomessa.

Tomi Björckin ja Matti Wikbergin Gaijin tarjoaa Japanin, Korean ja Pohjois-Kiinan perinteisiä ruokia modernisti. Keittiömestari Serko Rantanen kertoo ravintolan kobeannosten vaihtelevan. Tällä hetkellä ravintolasta voi tilata maistelumenuun oheen grillatun Kagoshiman sisäfileevartaan 15 eurolla. Grillattua kobehärän ulkofilettä voi maistella 2-4 hengen annoksena. Kyseinen 100 gramman annos maksaa 55 euroa. Kauppoihin arvokkaan lihan Rantanen ennustaa saapuvan tämän vuoden aikana. Aidon lihan kilohinta saattaa nousta jopa yli 500 euron, Rantanen arvioi.

Aivan kuten viininialueet Ranskassa, Japanissa on lihantuotantoon erikoistuneita alueita: Kagoshimi, Shiga, Hyogo, Myasaki. Jokaisella alueella on satoja tuottajia, joista jokainen tarjoaa ainutlaatuista lihaa erityisillä ruokintaohjelmilla ja ympäristötekijöillä. Nautarotuja on neljä: Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Polled ja Japanese Shorthorn. 90 % lihasta on Japanese Blackia, joista arvostetuinpia rotuja ovat Tajima, Kobe, Omi, Kagoshima, Miyazaki. Tunnetuinpana voidaan pitää Kobe-lihaa. Stressittömässä tuotantoympäristössä kasvatetut naudat nauttivat elinaikanaan muun muassa oluesta, hieronnasta sekä japanilaisesta runoudesta.

Japanilaisessa lihassa on aromia, makua ja mureutta. Runsaasti rasvaa sisältävän lihan rasva on öljymäistä ja se sisältää sekä omega 3- että omega 6- rasvahappoja. Rasvan jakautuessa tasaisesti lihan ulkonäkö on kauniin marmoroitunut. Lihan rasvalla on matala sulamispiste, noin 25 astetta. Tästä syystä liha tuntuu aivan sulavan suuhun.

Lihan maistelua voi pitää huikeana kulinaarisena elämyksenä, jonka voi toteuttaa kokonaisten pihvien sijaan pienempinä makupaloina.

Yhdestä, kokonaisesta pihvistä saa viipaleiksi leikattuna upeat alkupalaviipaleet esimerkiksi misotahnalla maustetun majoneesin kanssa tarjoiltuna. Täydellisen makunautinnon loihtimiseksi lihaa on varottava ylikypsentämistä. Parhaimmillaan liha on paistoasteeltaan medium tai raaka.


Lähde: Gastoria EF, Giraudi International, Ruokatieto, Gaijin