Nämä oluet saavat jouluruoat soimaan

Julkaistu:

Olut
Joulun alla ruokia mietitään usein vain viinin kautta, vaikka olut olisi monipuolisempi juomakumppani perinteisessä suomalaisessa joulukattauksessa. Katso Ilta-Sanomien Ruokalan maltaiset täsmäsuositukset.
Aperitiivi: Liefmans Cuvee Brut (Belgia, 5,49 euroa, 6 %) on kirsikoilla maustettu ja pitkään kellarissa kypsytetty olut. Happaman ja makean liitto yhdessä eloisan suutuntuman kanssa osuu joulun tunnelmaan täysimääräisesti.

Graavatut kalat: Vakka-Suomen Panimo Prykmestar Luomu Pils (Suomi, 4,14 euroa, 5,2 %) ja Stiegl Pils (Itävalta, 3,78 euroa, 4,9 %) leikkaavat kalan rasvaa ja raikastavat suuta. Kummassakin tuoksuu kauniisti aromihumala, mutta Prykmestarissa katkeroita on selvästi enemmän.

Kalkkuna: Sierra Nevada Pale Ale (Yhdysvallat, 3,97 euroa, 5,6 %) ja Samuel Adams Winter Lager (Yhdysvallat, 3,99 euroa, 5,5 %), joista ensin mainittu on yksi amerikkalaisen olutrenessanssin klassikoista - aromaattinen, sitruksinen ja keskivahvasti humaloitu. Sam Adamsin talviolut on tänä vuonna aiempaa raikkaamman oloinen. Olut on maustettu kanelilla, inkiväärillä ja appelsiininkuorilla.

Kinkku: Fuller’s London Porter (Englanti, 3,99 euroa, 5,4 %) ja Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock (Saksa, 3,99 euroa, 5,6 %) ovat maultaan tuhteja ja täyteläisiä, joista ei puutuu kinkun makua myötäilevää maltaisuutta. Schlenkerlan savuisuus , jopa palvikinkkumaisuus, kuuluu elämän ota tai jätä –tilanteisiin.

Maksapatee: Young’s Bitter (Englanti, 3,88 euroa, 4,5 %) ja Stadin Extra Special Bitter (Suomi, 5,99 euroa, 5,9 %) eivät ole ihan yhteismitallisia oluita, mutta kumpikin tarjoilee hedelmäisyyttä, pähkinäisyyttä ja humalakatkeroita.

Joulupöydän all round -olut: Sinebrychoff Jouluolut (Suomi, 1,98 euroa, 6 %) ja Ayinger Winterbock (Saksa, 4,58 euroa, 6,7 %): Koffin jouluoluista vahvempi versio on viritetty mediumiin kaikilta tuoksun ja maun osilta. Baijerilaisen Ayingin kylän supermaltainen Winterbock sopii niin kinkun kuin riistankin kylkeen, ja se sietää myös imeliä laatikkoruokia.

Jälkiruoka: Van Honsebrouck Kasteel Donker (Belgia, 4,48 euroa, 11 %) Makea, rusinainen, luumuinen, siirappinen, viikunamainen, lääkemäinen, suklainen, rommimainen, silkkinen ja kermamainen. Suklaakonvehdit esille!

Digestiivi: Fuller’s Vintage 2014 (Englanti, 8, 99 euroa, 8,5 %) poikkeaa tänä vuonna makumaailmaltaan selvästi aiemmista vuosikerroista, sillä makeaa maltaisuutta sävyttävät nyt tummien hedelmien lisäksi trooppiset, kukkeat ja sitrusmaiset flavorit.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt