Terveystarkastaja iski: Baarityöläisellä pitää olla 5 sekunnin paninin lämmityksessä suojahattu päässä

Julkaistu:

Panini
Ravintolapäällikön mukaan terveystarkastaja päätti laskea helsinkiläisen Painobaarin Oiva-luokitusta, koska hattu puuttui.
Terveystarkastaja teki keskiviikkona pistokokeen Helsingin keskustassa sijaitsevaan Painobaariin. Kaikki näytti olevan kunnossa, kunnes tarkastaja huomasi, että baarityöntekijällä ei ollut panini-leipää lämmittäessään suojahattua päässä.

– Koko tämän show’n ja tärkeiden asioiden jälkeen, tuli sitten tämä virhe. Oli se sitten mikrossa lämmitetty lihapiirakka tai mikä tahansa, niin laki määrää, että on käytettävä kertakäyttöistä hygieniasuojattua päähinettä, kun käsittelet elintarviketta.

– Jokainen tietää, ettei kukaan noudata sitä. Totta kai suurtalouskeittiössä tai ravintolassa kokeilla on hatut, mutta menepä Essolle ja osta hotdog, niin ei siellä ole kellään, Painobaarin ravintolapäällikkö Aki Nylund päivittelee.

Ravintolapäällikön mukaan hatunpuute laski kuppilan Oiva-arvosanan parhaasta A-luokasta B-luokkaan.

– Oiva-hymynaamajärjestelmä edellyttää, että kaikki kohdat on oltava moitteettomassa kunnossa. Aika hienosti on terminoitu, että tällainen pikkunyanssi voi tiputtaa sitten A-luokituksen B-luokitukseksi.

5–7 sekuntia

Paninin paistaminen kestää ravintolapäällikön arvion mukaan noin 5-7 sekuntia. Työntekijä avaa paninin kuorestaan, nakkaa leivän grilliin ja laittaa kannen päälle.

– Voin ehkä liioitella, mutta jos olet oikein harjaantunut panininnakkaaja, se kestää vain kolme sekuntia.

Nylund on nyt tilannut tuhat päähinettä oikeaoppisia paisto-operaatioita varten, koska hän haluaa palauttaa ravintolansa niin pian kuin mahdollista takaisin A-luokkaan.

− Minun pitää nyt laskea, joudummeko nostamaan paninin hintaa, koska tuotantokustannukset nousevat sen verran, enkä tiedä, mitä ne hatut maksaa. Ravintolapäällikkönä minun tehtävä on huolehtia, että lakia noudatetaan.

– Jos se sitä vaatii, niin sitten ollaan ne hatut päässä 5 sekuntia. Asiakkailla on hauskaa, jos ei muuta, Nylund nauraa.

Lakki pitää olla päässä hygieniasyistä

Helsingin kaupungin johtava elintarviketarkastaja vahvistaa, että lain mukaan helposti pilaantuvia, pakkaamattomia elintarvikkeita elintarvikehuoneistossa käsittelevillä pitää olla lain mukaan asianmukainen työpuku, jalkineet ja päähine.

− Se on tietenkin sen vuoksi, että se on hygieenista, hiuksia tai mitään muutakaan ei silloin putoa ruokaan, johtava elintarviketarkastaja Leea Kultanen perustelee.


Kultanen ymmärtää, että suojapäähine on tärkeämpi silloin, kun ruokaa tehdään laajaan myyntiin kuin vaikkapa pubissa. Hän ei halua ottaa Painobaarin tapaukseen kantaa, koska tarkastuskertomus ei ole vielä valmis. Hän ei silti usko, että arvosana laskee, jos vain yhdeltä työntekijältä puuttuu lakki.

− Usein on niin, että kokonaisnäkemys kypsyy, kun tarkastaja on tullut paikasta. Pubit eivät ole meidän riskiluokituksessa kovinkaan korkealla. Kun meille tulee ilmoitus, meillä menee puoli vuotta, ennen kuin teemme ensimmäisen tarkastuksen. Se johtuu siitä, että siellä ei ole niin riskialtista toimintaa kuin ruokaravintoloissa, joissa tehdään ruokaa alusta asti helposti pilaantuvista raaka-aineista, Kultanen selvittää.

Ravintolapäällikkö: Vaikeaselkoista

Painobaarin ravintolapäällikkö pitää nykyistä elintarvikelainsäädäntöä varsin vaikeaselkoisena. Hän uskoo, että lain kirjaimellinen noudattaminen on yrittäjälle lähes mahdoton tehtävä.

− Se on sellaista tekstiä, että siitä ei normaali ihminen saa kokonaiskuvasta selkoa. Jos kaikki asiat tehtäisiin aina oikein, niin kaikki työaika menisi siinä, tai tarvittaisiin yksi virkamies tai yksi henkilökunnasta palkatuksi siihen, että hän valvoo muita, että he noudattavat kaikkia kieltoja, Nylund heittää.

Hän kertoo törmänneensä viime kesänä Kreikassa matkaillessaan paljon Suomea joustavampaan ravintolakulttuuriin, jossa hänen mielestään asiat tehdään kustannustehokkaasti ilman byrokratiaa.

− Onko kukaan ajatellut, että kun nämä samat virkamiehet ja lainsäätäjät menevät lomareissulle Thaimaahan, he syövät niitä samoja koppakuoriaisia kärrystä ja niiden mielestä se on ihan helvetin nastaa. Kaksinaismoralismi tämän suhteen on jotain aivan käsittämätöntä, Nylund puuskahtaa.

Ota kantaa

Pitäisikö sinun mielestäsi baarityöntekijän pitää suojamyssyä paninia lämmittäessä?

Kyllä 16% Ei 84%
Ääniä yhteensä 30235

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt