Maailman olutpääkaupunki sijaitsee Oregonissa - Ruokauutiset - Ilta-Sanomat

600 000 asukasta ja 58 panimoa - tässä on maailman olutpääkaupunki

Julkaistu: 26.11.2014 19:11

Mikä on maailman olutpääkaupunki? München, Pilsen, Praha, Bamberg,  Kööpenhamina, Lontoo, San Diego vai Dublin?

Ei mikään noista.

Oikea vastaus on kaupunki, josta ovat kotoisin Matt Groening, Paul Revere & The Raiders, The Decemberists ja Elliott Smith.

Niinpä tietenkin: Portland! 

Oregonin osavaltiossa sijaitsevaa 600 000 asukkaan Portlandia kutsutaan monesta syystä maailman olutpääkaupungiksi. Perusteluiksi riittävät panimoiden valtava lukumäärä, erilaisten oluttyyppien kirjo ja pöhinä, jonka voi kokea vain paikan päällä.

Suur-Portlandin alueella panimoita on 83. Oregoncraftbeer.org-sivuston mukaan 600 000 asukkaan Portlandissa toimii 58 panimoa - enemmän kuin missään muussa kaupungissa, joskin kahdeksan miljoonan asukkaan Lontoo ja San Diego kolkuttelevat jo lähellä. San Diegon piirikunta (11 720 neliökilometriä) kilpailee lujasti Portlandin metropolialueen kanssa panimoiden lukumäärässä.

Oregonin panimot työllistävät täyspäiväisesti enemmän kuin  6 600 henkilöä. Lisäksi enemmän kuin 200 ihmistä työskentelee niissä osa-aikaisina vuoden 2012 tilaston mukaan.

Osavaltiossa toimii 183 panimoyritystä, jotka toimivat 223 tuotantotilassa, 70 eri kaupungissa.

Oregonin panimoteollisuuden taloudellinen vaikutus on 2,3 miljardia euroa. Suoraan ja välillisesti panimot työllistävät 29 000 ihmistä.

Oregoncraftbeer-sivuston mukaan 53 prosenttia Oregonissa kulutetusta hanaoluesta on pantu Oregonissa.

Yhdysvalloissa toimi viime vuonna maan panimoyhdistyksen mukaan 2822 panimoa.

7 suositusta Portlandissa

Cascade Brewing Barrel House, 939 SE Belmont

Happamien, tynnyrissä ikäännytettyjen oluiden pioneeri Oregonissa. Huippua! Maista: Cascade Sang Royal.

Deschutes Brewery Portland Pub, 210 NW 11th Ave

Huippusuosittu ravintola, jonne tullaan sekä syömään että maistelemaan oluita. Esimerkillisesti toteutettu ja johdettu panimoravintola. Maista: Deschutes Black Butte.

Belmont Station, 4500 SE Stark St

Baarilla varustettu pikkuruinen olutkauppa, jossa on suuri valikoima sekä paikallisia että ulkomaisia oluita. Ostosten välissä voi myös ruokailla. Tällaista on vapaassa maailmassa! Maista: Laurelwood Megafauna.

Horse Brass Pub, 4534 SE Belmont

Yksi olutvallankumouksen sytykkeistä. Brittityylinen pub, jonka perustaja Don Younger oli portlandilaisten oluenjuojien henkinen johtaja. Maista: Rogue Younger's Special Bitter.

Hair of The Dog Brewing Company, 61 SE Yamhill St

Hair of The Dog on kuin Portlandin iskulause "Keep Portland Weird" eli väljästi suomentaen "Pidetään Portland eriskummallisena". Tänne ei aloittelijan ja hämäräperäisiä alueita karttavan kannata rynnätä ensimmäiseksi. Jos pidät vahvoista, pullossa kypsyvistä oluista, kannattaa osoite merkitä karttaan. Maista: Hair of the Dog Fred from the Wood.

Hopworks Urban Brewery, 2944 SE Powell Blvd

Portland on pyöräilijöiden kaupunki ja HUB on pyöräilijöiden rento kohtaamispaikka. Miestenhuoneen pisoaarilla otsaa voi ääritilanteessa  lepuuttaa banaanisatulaa vasten. Maista: Hopworks Abominable Winter Ale.

Breakside Restaurant & Pub Brewery, 820 Northeast Dekum Street

Sekä perinteisiä että mielikuvituksellisesti maustettuja oluita tarjolla. Panimon India Pale Ale voitti Yhdysvaltain suurimman olutfestivaalin (GABF) kilpailluimman sarjan tänä syksynä. Maista: Breakside IPA.

Viikon olut Ruokalassa joka viikko.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit