Ruokauutiset

Yllätyskäänne lörtsykohussa - viranomainen perääntyi

Julkaistu: , Päivitetty:

Eviran pääjohtaja antaa Twitterissä siunauksensa lörtsyille.
Eviran pääjohtaja Matti Aho puuttui lörtsy-keskusteluun keskiviikkoiltana Twitterissä.

IS uutisoi aiemmin keskiviikkona, että Eviran uuden ohjeistuksen mukaan lörtsyä ei saisi markkinoida yksinomaan lörtsyn nimellä.

"Asiasta kiinnostuneille totean, että puolestani lörtsy voi jatkaa lörtsynä, muuallakin kuin Etelä-Karjalassa. Eikä se hullumpaa olekaan", twiittaa Aho.

Lihalla tai hillolla täytettyä litteää piirakkaa syödään erityisesti Etelä-Savossa. Pääjohtaja tunnustaa herkutelleensa savolaisten perinneruualla viimeksi aivan lörtsyn synnyinsijoilla.

"Viimeksi taisin syödä lörtsyjä Mikkelissä, ei niin kaukana maailman lörtsypääkaupungista", twiittasi Aho.

"Lörtsypääkaupunkina" pidetään Savonlinnaa.

Myös muut nimet
Eviran hampaissa


Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran joulukuussa julkaistavan elintarviketieto-oppaan mukaan etenkin Savossa suosittua ruokaa, lörtsyä, ei saisi markkinoida yksinomaan lörtsyn nimellä.

Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehto perusteli lörtsy-nimen kelpaamattomuutta IS:lle sillä, ettei nimi ole vakiintunut yleisesti käyttöön koko Suomessa.

– Pelkkä lörtsy ei kuvaa tuotetta, koska myynnissä on monenlaisia lörtsyjä. Nimestä pitäisi näkyä, mikä tuote on oikein kyseessä. Lörtsy voi kuitenkin olla elintarvikkeen nimen lisänä kuvaamassa tuotetta, Lehto sanoo.

Eviran elintarviketieto-oppaan luonnoksessa mainittiin lörtsyn lisäksi myös muita ruokia, jotka eivät viraston mukaan kelpaa yksinään elintarvikkeiden nimiksi.

Eviran seulaa eivät läpäise riihileipä, ruisvuoka ja sulhaspiirakka. Näihin Aho ei ottanut Twitterissä kantaa.

Pitsa kelpaa,
sashimi ei


Vakiintuneina kotimaisten elintarvikkeiden niminä Evira pitää esimerkiksi ruisleipää, ranskanleipää, leipäjuustoa, pullapitkoa, simaa, mämmiä, maksalaatikkoa ja maustekurkkua.

- Käyttöön vakiintuneiden makkaroiden nimiä, kuten kestomakkara, leikkelemakkara ja ruokamakkara saa edelleen käyttää edellyttäen, että nimet eivät johda harhaan, Eviran oppaassa kerrotaan.

Eviran oppaan mukaan esimerkiksi pitsa on jo niin vakiintunut nimi, että sitä saa käyttää sellaisenaan tuotetta markkinoitaessa. Muita vierasperäisiä vakiintuneita nimiä ovat esimerkiksi lasagne, spagetti, mysli, curry, ravioli, tortelliini, taco ja patee.

- Sitä vastoin vieraskieliset nimet, esimerkiksi "cassoulet" (papu-lammaspata), "quiche lorraine" (juusto-kinkkupiirakka) ja "sashimi" (japanilaiset kalapalat), eivät ole käyttöön vakiintuneita vieraskielisiä nimiä, Eviran oppaassa opastettiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt