Suomen viranomainen päätti: Lörtsyä ei saa myydä lörtsynä

Julkaistu:

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan lörtsy ei nimenä yksin riitä kuvaamaan elintarviketta.
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran joulukuussa julkaistavan elintarviketieto-oppaan mukaan etenkin Etelä-Savossa suosittua lörtsyä ei saisi markkinoida yksinomaan lörtsyn nimellä.

– Kyseessä ei ole niin käyttöön vakiintunut ja yleisesti tunnettu nimi, että se yksin riittäisi kuvaamaan elintarviketta. Esimerkiksi pitsa on jo vakiintunut tunnettu nimi Suomessa, Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehto perustelee.

Lörtsy-nimitystä on käytetty 80-luvun alusta saakka. Erityisesti Savonlinnan ja Mikkelin toreilla maistuvat liha- ja omenalörtsyt.

– Lörtsy ei ole vielä yleisesti käyttöön vakiintunut nimi koko Suomessa. Pelkkä lörtsy ei kuvaa tuotetta, koska myynnissä on monenlaisia lörtsyjä. Nimestä pitäisi näkyä, mikä tuote on oikein kyseessä. Lörtsy voi kuitenkin olla elintarvikkeen nimen lisänä kuvaamassa tuotetta, Lehto sanoo.

Elintarvikealan toimijoille ja valvontaviranomaisille tarkoitetussa oppaassa on määritelty Eviran tulkintojen mukaan suomen kielessä yleisesti vakiintuneemmat nimet myös monille muille tuotteille kuin pitsoille.

Lörtsylle oppaassa ei ole annettu valmista nimeämisehdotusta.

– Lörsty on piirakka, joka nimetään yleensä sen mukaan, mitä täytettä siinä on, Lehto sanoo.

Myöhemmin keskiviikkona Eviran pääjohtaja Matti Aho twiittasi, että hänen mielestään "lörtsy voi jatkaa lörtsynä". Lue lisää täältä.

"Asiahan
ei niin ole"


Savonlinnalaisen Lörtsypoikien yrittäjä Jukka Hyytiäinen kertoo, että hänelle Eviran linjaus lörtsy-nimen sopimattomuudesta tuli "aivan puskista".

− Se voi olla Eviran mielipide, mutta asiahan ei niin ole. Lörtsy-nimi on saanut vahvan alun 80-luvun alkupuolella Savonlinnassa ja sitä on iät ja ajat kutsuttu lörtsyksi. Tuo on aika huvittavaa kuulla, Hyytiäinen tuumaa.

Hyytiäisen mukaan lörtsyä tullaan jatkossakin kutsumaan lörtsyksi, niin pakkauksissa kuin myyntipaikoissa.

− Sillä nimellähän se tunnetaan, Hyytiäinen sanoo.

Ennen suolaista lörtsyä kutsuttiin lihapiirakaksi, mutta kun piirakoita alettiin täyttää omenahillolla ja sokeroida, tuote sai uuden nimen.  Esimerkiksi omenapiirakka ei yrittäjän mielestä ole lainkaan kuvaava nimi perinneherkulle.

− Omenalörtsy on munkkitaikinaan tehty puolikuun mallinen makea kahvileipä, Hyytiäinen kuvaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt