Ruokauutiset

Ohratärkkelyksestä tuli ase

Julkaistu:

Hartwall otti uuden aseen käyttöönsä taistelussa oluen markkinaosuuksista. 
Hartwallilta tuli postia. Kuusi tölkkiä olutta ja saatekirje sekä rintamerkki, jossa seisoo teksti "Täysmallasrakastaja".

Tiedotteessa Hartwall kertoi selvittäneensä, tunnistavatko suomalaiset täysmallasoluen. Olutpakkausten ainesosaluettelot eivät yksiselitteisesti paljasta, onko kyseessä täysmallasolut vai ei.

Täysmallasoluessa kaikki käytetty ohra on mallastettua. Suomessa tuotetaan valtava määrä olutta, jossa mallastetun ohran lisäksi raaka-ainepohja sisältää ohratärkkelystä.

Se, että olut täysmallasolutta, ei tee siitä automaattisesti parempaa kuin olut, jonka panemisessa on hyödynnetty myös muita tärkkelyslähteitä, kuten raakaviljaa, riisiä ja maissia.

Hartwallin tiedotteen mukaan täysmallasoluen ja tärkkelyksellä jatketun oluen tärkein ero on maku: täysmallasoluen maku on täyteläisempi ja runsaampi kuin ohratärkkelyksellä jatketun oluen "vetisempi" maku, Hartwall valistaa.

Ohratärkkelyksen käyttöön on useita syitä. Ohratärkkelys on halvempaa kuin mallastettu ohra. Se myös ohentaa oluen rakennetta ja sitä myöten makua. Se antaa samalla panimomestarille työkalun, jolla pysytään tasaamaan esimerkiksi raaka-aineista aiheutuvia laatueroja.

Kuluttajakyselyn mukaan lähes puolet vastanneista kertoi, ettei tärkkelys ole hyvän oluen ainesosa. Miltei yhtä moni oli tietämätön, mitä tärkkelys oluessa merkitsee.

Lähes kaikki kyselyyn vastanneet (90 %) olivat sitä mieltä, että pakkauksesta tulisi käydä ilmi, mikäli olutta on jatkettu ohratärkkelyksellä.

Miksi Hartwall halusi kertoa tästä nyt? Sillä on suuri tarve muistuttaa, että kerran maan ylivoimaisesti myydyin olut Lapin Kulta on täysmallasolut - mitä se ei aina ole ollut.

"Lapin Kulta on yksi harvoista isoista suomalaisista oluista, jossa käytetään ainoastaan ohramallasta, eli se on käytännössä kokoluokkansa ainoa kotimainen täysmallasolut", Hartwall tiedottaa.

Markkinaosuuskilvassa Hartwall on jäänyt kauas Sinebrychoffista, joka kaapannut noin puolet mietojen alkoholi- ja virvoitusjuomien markkinasta. Hartwall ja Olvi käyvät tasapäistä kisaa oluissa, siidereissä ja lonkeroissa. Markkinaosuuksista ei ole ollut tarjolla luotettavaa tietoa sen jälkeen kun Kilpailuvirasto lopetti tutkimusyhtiö Nielsenin kassavirtoihin perustuneen Scantrack-tutkimuksen 2008.

Hartwall herättelee nyt kuluttajia uudella taktiikalla heittäessään piikin ohratärkkelystä hyödyntävien kilpakumppaneidensa suuntaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt