Olut - syntipukki vuosikymmenestä toiseen - Ruokauutiset - Ilta-Sanomat

Olut - syntipukki vuosikymmenestä toiseen

Maailman miedointa alkoholijuomaa eli olutta syyllistetään Suomessa vuosikymmenestä toiseen. 

25.9.2014 15:30

"Olutta pidetään väkijuomana vain Suomessa", otsikoi Helsingin Sanomat tänään. 

Se, että uutinen julkaistiin Helsingin Sanomien HS 50 vuotta sitten -palstalla, ei vähennä otsikon kiinnostavuutta eikä merkityksellisyyttä.

Päinvastoin. Jos suomalaista alkoholipoliittista ilmastoa haistelee, otsikko pitää edelleen kutinsa.

"Olutta pidetään väkijuomana vain Suomessa, ja olutolot ovat meillä todella paradoksaaliset," Alkoholiliikkeen johtaja O. Lampela lausui Suomen Panimomestariyhdistyksen 30-vuotiskokouksessa Helsingissä 1964.

Lampela kuvasi oloja uutisessa näin: 

"Samalla kun meillä sallitaan 11 gr alkoholia sisältävän pilsneripullon myynti kioskeista ja elintarvikekaupoista kenelle tahansa, 12 gr alkoholia sisältävän olutpullon luovuttamiseksi ostajalle on pakko pitää yllä Alkoholiliikkeen suurta myyntiorganisaatiota ja vaatia ostajalta 21 vuoden ikä."

"Emme tunne moraalista närkästystä myydessämme Alkon myymälästä janoiselle ostajalle korin olutta klo 10 aamulla, mutta olemme velvolliset tarkoin valvomaan, ettei ravintola-asiakas saa yhtä pullollista tätä juomaa ilman voileipää ennen klo 12, sanoi johtaja Lampela."

Voileipäpakko on kumottu Lampelan puheen jälkeen, mutta lounaalla voileivän kanssa nautittu olut saattaa edelleen viitata joidenkin silmissä alkoholin väärinkäyttöön.

Viinamaasta olutmaaksi

Keskivahvan oluen vapautumisen aikaan 1968 Suomi oli viinamaa, jossa puolet kulutetusta alkoholista nautittiin väkevinä alkoholijuomina. 1980-luvulla olut ohitti pysyvästi väkevän viinan.

Jotta järkevältä tuntuvaa kehitystä saatiin jarrutettua, valtio tarjosi 2004 väkeviin alkoholijuomiin painottuneen veronalennuksen estämään vapautunutta matkustajatuontia Virosta ja muualta. Eihän siinä hyvin käynyt.

Perinteisissä olutmaissa, kuten Saksassa ja Tshekissä, miedoin alkoholijuoma eli olut lasketaan pikemmin elintarvikkeeksi kuin alkoholijuomaksi. Pohjolaan asti ei ole kuulunut, että asiain tila pitäisi Keski-Euroopassa kiireesti muuttaa päinvastaiseksi.

Kohtuu uudeksi ihanteeksi

Oluenkuluttajia edustava Olutliitto haluaa nostaa alkoholijuomien kohtuukäytön raittiusihanteiden rinnalle.

"Kohtuulliset juomatavat pitäisi ottaa meillä huomioon aikuisväestön terveyssuosituksissa. Itse asiassa kansainvälisten tutkimusten mukaan olut päivässä on terveydelle hyväksi", viime keväänä liiton puheenjohtajaksi valittu Heikki Kähkönen sanoi kiitospuheessaan.

Ehkä uusi sukupolvi laatii itselleen omat suosituksensa ja elää niiden mukaan,  vaikka päättäjät ja virkamiehet yrittävät kampittaa kehitystä korotuksin, kielloin ja rajoituksin.

Useiden raporttien mukaan nuorten alkoholinkäyttö on viime vuosina järkevöitynyt. Ainakin suurten kaupunkien olutravintoloissa näkee entistä useammin nuoria aikuisia, jotka ovat kiinnostuneet enemmän oluen mausta kuin määrästä.

Ihan omaehtoisesti.

Tällaista kehitystä ei voi ohjata ministeriöstä. 

Viikon olut löytyy Ilta-Sanomien Ruokalasta. Brittein saarilla olutvallankumous.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit