Gérard Bertrand - rugby-tähdestä ylistetyksi viinintekijäksi

Viini on Gérard Bertrandilla verissä. Kymmenvuotias Gérard pääsi isänsä Georgesin kanssa ensi kerran mukaan sadonkorjuuseen ja viinintekoon. Siitä on miltei 40 vuotta.

- Rosé on kasvava viinikategoria. Juomme Ranskassa roséeta enemmän kuin valkoviiniä, punaviineistään palkittu Gérard Bertrand kertoi vieraillessaan Helsingissä.

28.8.2014 14:46 | Päivitetty 28.8.2014 15:03

- 1975 oli ensimmäinen vuosikertani, hän sanoo.

Siitä alkoi tie, jota pitkin hän kulkenut kiitävälle paperille painettujen lehtien  kansikuvapojaksi, mutta ennen kaikkea korkealaatuisten viinien tekijäksi.

Ennen kuin Narbonnesta kotoisin oleva Bertrand nousi viinimaailman tietoisuuteen, hän pelasi ammatikseen rugbya. Huippuhetket sattuivat vuosiin 1993-94, jolloin hän toimi maineikkaan Stade Français -seuran kapteenina.

Edelleen huippukuntoisen oloinen Bertrand, 49, kävi Helsingissä ylistämässä kotiseutuaan Languedoc-Roussillonia ja kertomassa viineistään.

Sadonkorjuuseen toiveikkain mielin

- Sadonkorjuu tapahtuu ihan muutaman päivän sisällä. Ajoitus on täydellinen, Bertrand hieroi käsiään.

Hänen Domaine  de Cigalus -tilallaan chardonnayn korjuu alkoi jo 21. elokuuta. Viime vuonna saman palstan rypäleet kerättiin 9. syyskuuta.

Hän pitää vuoden 2014 satoa "kiinnostavana". Kesä ei ole ollut etelässä kuuma, ja muutenkin olosuhteet ovat olleet suotuisat, joten Bertrandin mukaan potentiaalia löytyy hyvään vuosikertaan.

"Johtava rikittömien viinien tuottaja"

Bertrand uskoo biodynaamiseen viljelyyn ja luomuun sekä rypäleiden käsinpoimintaan (75 prosenttia poimitaan manuaalisesti).

- Olemme maailman johtava rikittömien viinien tuottaja, Bertrand väittää.

Pitkän kehitystyön tuloksena Bertrand takaa rikittömille viineilleen nykyään kolmen vuoden säilyvyyden. Rikkiä ei siis lisätä, mutta rikkiyhdisteitä on aina viinissä pieniä määriä luontaisesti, mikä auttaa viiniä säilymään.

Piikki Chileen

Bertrand mainitsi tietävänsä, että Suomi juo Chilen viinejä eniten. Se toimi pohjustuksena piikikkäälle kommentille:

- Ei ole haastavaa myydä 5-10 euron viiniä. Sen sijaan on haasteellista kaupata 10-25 euron viinejä.

Bertrandin viinit osoittavat, että hän pystyy tuottamaan laatua reilun kympin hintaluokkaan. Esimerkiksi Picpoul de Pinet 2013 (Alkossa 11,90 euroa) ja Grand Terroir Tautavel 2011 (14,99 euroa tilausvalikoimassa) ovat osoituksia tästä.

Vuonna 2012 Bertrand nimettiin vuoden parhaaksi punaviinien tekijäksi (International Wine Challenge). Samana vuonna Wine Enthusiast -lehti nimesi Bertrandin vuoden parhaaksi eurooppalaiseksi tuottajaksi.

Tieto maineteoista kulkee. Nobel-palkintojenjakotilaisuudessa kulauteltiin viime vuonna Tukholmassa Gérard Bertrand Château l'Hospitalet Reserve Red -viiniä (tilausvalikoimassa 18,95 euroa).

Gérard Bertrandin toisinto Côtes du Rhônesta on mutkaton luomuviini.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit